В Китай наблюдавали през Х век пр. Хр. „петцветна светлина“


В Китай наблюдавали през Х век пр. Хр. „петцветна светлина“
Снимката е илюстративна
18 Април 2022, Понеделник


Намерени са най-старите записки за полярното сияние 

Автор: Десант

Споменаването на разноцветно небесно явление в древнокитайски текст може да се окаже най-старото писмено свидетелство за полярното сияние, което е известно на науката. Изследването е публикувано в „Advances in Space Research“.

Т. нар. китайски Бамбукови анали отразяват историята на древната държава от създаването й до около IV в. пр. Хр. Покрай историческите събития, в тестовете се срещат и описания на необичайни небесни явления. 

Макар тези записки да са отдавна известни, често в тях се открива и нещо ново. 

В дадения случай учените обърнали внимание на споменаването за „петцветна светлина“, която била наблюдавана през нощта в северната част на небосклона по време на края на управлението на китайския владетел Чжао от династията Чжоу. 

С помощта на съвременни хронологични реконструкции авторите са установили, че най-вероятно случилото се датира от 977 или 957 г. пр. Хр., когато записките за небесното излъчване съвпадат по време със силна геомагнитна буря.

Известно е, че в средата на Х в. пр. Хр. наклонът на северния магнитен полюс не е бил същия като днешния, а някъде на 15 градуса по-близо към Централен Китай. Така че не е за учудване, че древните китайци са се наслаждавали на арктическия небесен спектакъл, който сега може да бъде видят само в полярните ширини.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки