Българските манастири били защитавани с бойното изкуство Ето


Българските манастири били защитавани с бойното изкуство Ето
18 Април 2022, Понеделник


При него единственото оръжие, което може да се използва, е закалена тояга от специално дърво с покрити с ламарина краища

Автор: Владимир Славев

Ако се питате имало ли е в България монаси от типа Шао Лин, отговорът е малко по-различен. Шаолинските монаси са бойци и използват мечове и копия. В българските манастири оръжието е абсолютно забранено - дори и за тези, които ги охраняват.

На българските монаси е забранено да се бият и да тренират бойни умения. В манастирите обаче е имало доста ценности и въоръжени разбойници са ги нападали да ги ограбват. Как се е извършвала охраната? Отговорът е: наемали са бивши войници майстори по военен бой - Ето. При него единственото оръжие, което може да се използва, е закалена тояга от специално дърво с покрити с ламарина краища.

Поради това, че бойците са участвали във войни и знаят и използват различни приоми, се е знаело, че се справят с три пъти по-големи по численост банди.

Ще изброя някои от приомите: две редици едно на коляно, кръгова отбрана, отбрана дъга, „пчеличка” - гръб в гръб, триъгълник и др. Те почти винаги са водели до успех.

Бойците са носили цивилни дрехи и нямали право да тренират в манастира,  а на 1-2 км от него.
  
Тук ще се спра и на някои основни неща от физическата и прсихическата подготовка.

Човек може да живее без въздух около 2-3 минути, затова основно е доброто състояние на дихателната система и различните упражнения за това. Най-простата система е задържане на въздуха с напълнен дроб, задържане на въздуха с изпразнен дроб и третото последователно напълване и изпразване на дроба. Тези упражнения трябва да се правят така, че да покачват капацитета, а не да навреждат.

Без вода човек издържа 2-3 дни. Пиенето на чиста вода измива организма отвътре, подобно на миенето на ръцете. Водата се съдържа в кръвта, лимфата, клетките и това се нарича воден баланс. Голямото количество течност в организма обаче е вредно и опасно. Наличието на вода в него трябва да е колкото е необходимо, не повече.

Без храна се издържа около 30 дни, но след дълго гладуване трябва да има специално захранване. Най безопасно е гладуването от около един ден.

За бойното изкуство Ето не е препоръчителен отказът от месо, а спазването на нещо подобно на християнските пости.
  
От голямо значение при него е концентрацията и високата скорост. При добрите изпълнители почти не се е разбирало откъде идва ударът. При бой с меч околните не са виждали точно какнво става.
  
Професионалистите тренират концентрация, с която обикновенният човек въобще не е запознат и не я използва. При цар Симеон I такива професионалисти са наброявали 1-2 хиляди, но от висок клас са били едва 200-300 човека.
  
При бой без оръжие, целта е противникът да е склонен да се откаже след един удар. Ако не се откаже, се нанася втори удар, който много често е с крак. Известните майстори са смятали спаринга за безмислен, тъй като ударите трябва да са фиктивни, а при оръжие това е абсолютно задължително.
  
Обикновена концентрация се прави върху свещ, махало на часовник, знак на стената и др.
  
Концентрацията за вътрешна енергия е върху 6 цвята: черен, син, червен, зелен, жълт и бял, като  последният е върху хипофизата, а останалите по точки от гръбнака.
  
Много важно е състоянието на гръбнака и се използват както упражнения с тояга, така и упражнения на земята.
  
Човек може да се защитава много добре с Ето, ако ударът му с ръка е не по бавен от една седма  от секундата. Ударът не се тренира върху хора, а във въздуха и по круши. Той може да нанесе сериозни увреждания. Затова първия удар е контролен, такъв че противникът да е склонен да се откаже.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки