Любопитни находки сред костните останки, намерени при археологическите проучвания в крепостта Русокастро


Любопитни находки сред костните останки, намерени при археологическите проучвания в крепостта Русокастро
15 Април 2022, Петък


Българските аристократи от средновековния град са ловували със селектирани породи ловни кучета и ловни соколи

Автор: Десант

Приключи изследването на биогенните останки от разкопките на средновековния град Русокастро, открити през 2021 г. Археозоологът д-р Георги Рибаров идентифицира различните намерени кости от диви и домашни животни, които са били отглеждани зад крепостните стени или са обитавали близките околности.

Археолозите са попаднали и на останки от някои нови видове, каквито не са откривани през предходните сезони, като белка, нощна чапла, малка чапла и врана.

До миналата година при проучванията се е срещал  костен материал само от единични екземпляри от отдавна изчезналите тур и зубър, докато сега следите от тях са масови.

Сред най-любопитните находки са кости от грабливи птици, които са се използвали след опитомяване при лов на дребни диви животни и птици. А намерените останки от кучета сочат, че българските аристократи от средновековния град Русокастро са ловували със селектирани породи хрътки, отглеждани специално за преследване за дивеч.

Изследванията на костните останки от крепостта с всяка изминала година обогатяват все повече представите за живота на нейните обитатели и дават ценни сведения за местната фауна по тези земи в далечното минало.


В категории: Добри Вести , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анти-Ауреску
16.04.2022 04:33:22
0
0
15. April 2022 - 16:38
Петков тврди дека не потпишал документ, Османи вели дека се водат интензивни разговори

Засега во Брисел нема големо расположение за раздвојување на Македонија и Албанија, а вчера во групата земји кои се против оваа идеја се приклучи и Романија.

http://sitel.com.mk/petkov-tvrdi-deka-ne-potpishal-dokument-osmani-veli-deka-se-vodat-intenzivni-razgovori

Анти-български, а и анти-албански ход на министърът на външните работи на Румъния. Къде е добросъседството спрямо Бг.?
Доколкото мога да си спомня, този Богдан Ауреску има картата на Велика Румъния в офиса си. Това можах да установя при едно тв интервю на него, което той е дал от офиса си, преди няколко години.
Албания заслужава да бъде разделена от Северна Македония като е по-напредната, така че единственото обяснение на поведението на Румъния е фрустрацията, тоест министърът Ауреску ненавижда Бг., като ви смята крадци на Южна Добруджа.
Това е обяснение обаче не и основание. Посланиците на Румъния в Бг. и Албания би следвало да са повикани от съответните външни министерства за да дадат обяснения.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки