С какво се хранят космонавтите и от кого е създадено първото българско космическо меню


С какво се хранят космонавтите и от кого е създадено първото българско космическо меню
Снимки: Национален политехнически музей
13 Април 2022, Сряда


Това стана ясно по време на Междузвездно кулинарно парти в Националния политехнически музей, организирано за Деня на авиацията и космонавтиката 12 април

Автор: Десант

Междузвездно кулинарно парти предложи на своите посетители Националният политехнически музей за Деня на авиацията и космонавтиката 12 април. 

Българското космическо меню е характерно с пикантния, традиционен вкус на нашата традиционна кухня. Силно изразеният ароматно-вкусов комплекс на ястията допринася за тяхната добра вкусова възприемчивост, висока усвояемост и благоприятен физиологичен ефект върху обмяната на веществата, адаптивността, имунната резистентност и работоспособност на космонавтите.

Менюто е адаптирано за четирикратен хранителен режим – две закуски, обяд и вечеря, с интервал между отделните приеми от три до пет часа. Консумацията им се осъществява след рехидратация, при температура от 27 ° С до 65 ° С (без плодовете), в зависимост от вида на хранителния продукт.



Трайността на космическите храни е до 5 години, при това без да съдържат синтетични консерванти.

Ас.д-р Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанската академия разказа какво представлява процесът на лиофилизация, на какви условия трябва да отговаря храната, която се използва в космоса, как са разработени 28-те менютата на българските космонавти, колко време отнема подготвянето, както и колко пъти на денонощие се хранят хората там.



Той описа начините, по който храната се подготвя за консумация, и не пропусна да даде подробности и за апаратурата, която имат в института и се ползва за подготовката на този вид храна.

Малките посетители в Деня на отворените врати в Националния политехнически музей с удоволствие дегустираха космическото меню и го намериха за много вкусно.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки