Отъждествяват крепостта Широковско кале с древния град Агранзинос или с българския средновековен Кръстовец


Отъждествяват крепостта Широковско кале с древния град Агранзинос или с българския средновековен Кръстовец
Снимка: РИМ-Русе
13 Април 2022, Сряда


Археологът Деян Драгоев ще представи резултатите от миналогодишните проучвания на обекта

Автор: Десант

Късноантичната и средновековна крепост Широково кале е разположена на естествено защитен скален нос при сливането на реките Баниски и Черни лом.

С целево финансиране от страна на Министерство на културата и подкрепата на Община Две могили е проучена южната кула на най-вътрешната от трите крепостни стени, преграждащи скалния нос в м. Кръстовица. Резултатите надминават и най-смелите очаквания на археологическия екип.

Разкритата кула и участък от основната късноантична крепостна стена смайват със своите размери и техника на градеж. Изградени са от големи – до 2 м в дължина, каменни блокове, върху част от които древните каменоделци са поставяли своите знаци и инициали. Документираната широчина на крепостната стена възлиза на внушителните 4,80 м.

Благодарение на мощната си укрепителна система, изграденото в средата на V в. Широковско кале успява да преживее аваро-славянските нашествия от края на VI в., превръщайки се в една от трите засвидетелствани крепости в Русенското поломие с регистриран живот в първата половина на VII в.

През средновековната епоха укрепената територия е разширена.

Карел Шкорпил предполага, че в развалините на Широковското кале трябва да се търси споменатия през XII в. от арабския географ ал-Идриси град Агранзинос. Други учени отъждествяват крепостта със средновековния български град Кръстовец.

На 14 април, от 18 ч. в сградата на русенския музей уредникът в отдел „Археология“ Деян Драгоев ще представи подробно резултатите от археологическото проучване на кале Широково, извършено през 2021 г.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки