Пещера „Бисерна“ отваря врати за посетители


Пещера „Бисерна“ отваря врати за посетители
11 Април 2022, Понеделник


Посещенията ще бъдат възможни в работни дни до 15 май, когато започва размножителния период на прилепите

Автор: Десант

От днес, 11 април, пещера „Бисерна“ в Шуменското плато ще бъде отворена за туристи. Посещенията ще бъдат възможни в работни дни до 15 май. Тогава започва размножителния период на прилепите, чието защитено местообитание е природното образувание и според Закона за биологичното разнообразие трябва да се осигури спокойствие за отглеждане на малките.

Режимът на достъп се запазва – влизането ще става само при предварително записване, като минималния брой посетители е 8 души, а максималният - 12. Записването става на телефон 054/800 765 в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“. Часовете на влизане са 10 ч., 11,30 ч. и 13 ч.

Маршрутът е дълъг около 800 метра в едната посока.

До пещера „Бисерна“ се стига пеша, тъй като горския път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен.

Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на Община Шумен. Навсякъде са поставени указателни табели.

Температурата в пещера „Бисерна“ към момента е 10 градуса, затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва те да са с подходящи затворени обувки.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки