Никола Мушанов – от прокурор и премиер до „враг на народа“


Никола Мушанов – от прокурор и премиер до „враг на народа“
Цар Борис III и министри от правителството на Никола Мушанов в Народното събрание, 1932 г. Източник: ДА „Архиви“
11 Април 2022, Понеделник


На 12 април се навършват 150 години от рождението на един от видните политически и държавни дейци на Царство България

Автор: Атанас Коев

На 12 април се навършват 150 години от рождението на Никола Мушанов – един от видните политически и държавни дейци на Царство България, дългогодишен водач и изявен лидер на Демократическата партия, премиер на страната в периода 1931-1934 г.

Със своята дейност на отявлен антикомунист след Деветосептемврийския преврат през 1944 г. той се нарежда сред борците за свобода и демокрация срещу налагащия се в страната комунистически режим.

Бъдещият политик започва земния си път в Дряново на 12 април 1872 г. Първоначално учи в родния си град, след което заминава за Франция, където завършва право в Екс ан Прованс.

Когато се дипломира като юрист, се завръща в България и първоначално започва работа като съдия в Стара Загора. Впоследствие е назначен за прокурор. Продължава да работи на този пост и след като се премества да живее във Варна.

В морската столица Никола Мушанов постепенно става симпатизант на формиращата се по това време Демократическа партия. Следват единадесет години адвокатстване в Русе, където младият юрист се влива в редовете на демократите. Той бързо се налага като един от водещите дейци на партията, а през 1908 г. е избран за председател на Централното бюро на организацията.


Никола Мушанов

При първото управление на Демократическата партия в периода 1908-1911 г. Мушанов първоначално е министър на народното просвещение, а след това възглавява Министерството на вътрешните работи и народното здраве. Като просветен министър видният дряновски политик успява през 1908 г. да прокара Закон за народното просвещение, в който изцяло залягат възгледите на демократите за развитието на просветното дело в България.

След като през 1911 г. Демократическата партия минава в опозиция, Никола Мушанов работи усилено за организационното укрепване на политическата формация. Той посреща с голяма радост началото на Балканската война, присъединявайки се открито към всенародния ентусиазъм и възторг. Скоро обаче е силно разочарован и потресен от последвалата първа национална катастрофа за страната ни.

Дряновският политик се обявява остро срещу въвличането на България в Първата световна война към Централните сили, начело с Германия. Когато през юни 1918 г. демократите отново идват на власт, Мушанов е включен в състава на новото правителство като министър на благоустройството и строежите, а от октомври 1918 г. е министър на железниците. Впоследствие в коалиционния кабинет на Теодор Теодоров той оглавява Министерството на вътрешните работи и народното здраве.

След като земеделците идват на власт, Мушанов се обявява открито срещу тяхното управление. Той активно участва в акцията на Конституционния блок, провела се в Търново през септември 1922 г., насочена срещу БЗНС, и е сред от лидерите на блока.

След провала на акцията е арестуван и хвърлен в затвора, с намерение да бъде съден като един от виновниците за втората национална катастрофа. Излиза на свобода след Деветоюнския преврат от 1923 г. и веднага се включва в редовете на управляващия Демократически сговор. В 1924 г. подкрепя действията на Александър Малинов за възобновяване дейността на Демократическата партия.

Когато през 1931 г. се съставя правителство на спечелилия изборите Народен блок, Никола Мушанов е включен в състава му отново като министър на вътрешните работи, но през октомври 1931 г., след оттеглянето на Малинов от премиерския пост, цар Борис III го назначава за министър-председател на България, като едновременно е и външен министър на страната.

Превратът от 19 май 1934 г. го сваля от власт, но той продължава политическата си дейност, макар и полулегално.

След началото на Втората световна война дряновският политик се обявява против въвличането на страната ни към държавите от хитлеристката коалиция. Същевременно той е против въоръжената борба на нелегалната опозиция и отказва да влезе в редовете на Отечествения фронт.

В началото на септември 1944 г. Никола Мушанов дава съгласието си да бъде включен в кабинета на Константин Муравиев като министър без портфейл. Когато на 9 септември правителството е свалено от власт чрез преврат, той е арестуван от отечественофронтовската власт. През 1945 г. е съден от т.нар. Народен съд и е осъден на една година затвор и две години лишаване от граждански права заради участието му в правителството на Муравиев. През 1946 г. е освободен от затвора, поради изтичането на присъдата му.

След като излиза на свобода, възстановява Демократическата партия и повежда открита борба с установяващия се в страната комунистически режим. Заради тази своя дейност Мушанов многократно е арестуван от отечественофронтовската власт и пращан в затвора. След това е въдворен в провинцията – първоначално в Търново, а след това в Заград.

Непрекъснатият тормоз, упражняван от комунистите над видния наш политик, разклаща здравето му и той умира на 10 май 1951 г. в София на 79-годишна възраст. Така си отива един от големите български държавници, работили дълги години за благото на страната ни.

След демократичните промени, настъпили у нас през есента на 1989 г., изявеният дряновец е реабилитиран посмъртно на 26 август 1996 г. от Върховния съд на Република България. Така името му е изчистено от позорното петно „враг на народа“, лепнато му от комунистическия режим.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки