Навършиха се 113 години от героичната смърт на странджанския войвода Дико Джелебов


Навършиха се 113 години от героичната смърт на странджанския войвода Дико Джелебов
08 Април 2022, Петък


На централния площад в М. Търново през 2018 г. негови сродници издигнаха прекрасен паметник на прославения войвода

Автор: Георги Бъклев

Дико Георгиев Джелебов е роден през 1874 г. в Малко Търново, в семейството на Георги и Елена Джелебови, които имали седем деца – три момчета и четири момичета. Дико завършил местното класно училище, но недоимъка в семейството не му позволил да продължи обучението си в Одринската мъжка гимназия, където желаел да учи.

Баща му го дал чирак – овчар на Костадин Казака. Дико от малък бил буен и независим, не искал да бъде чирак и решил да става хайдутин. След като поскитал известно време в гората, заеднo с други младежи от Малко Търново избягали в свободна България да си дирят късмета.

В Бургас Дико се цанил чирак в дюкяна на Александър Георгиев – Коджакафалията. Тук той се запознал с приятеля на Коджакафалията – лозенградчанина Георги Минков, в чийто хан се събирали емигрантите от Странджа и кроели планове за освобождението на Източна Тракия.

В Минковия хан той се запознал със своите съграждани – Стоян Петров, Григор Дяков, Георги Кондолов от Велика и др., които вече били организирали дружество Странджа – клон на създаденото във Варна дружество на тракийските българи. Дико Джелебов се включва в дейността на ВМОРО и участва в двете агитационни чети на Георги Кондолов в Странджа през 1901 и 1902 г.

Смел, безстрашен, дисциплиниран, познаващ тайните пътеки на Странджа, отдаден изцяло на делото за освобождението на родния край, Дико заслужено получава уважението и доверието на войводата и другарите си.

Ето какво пише в спомените си за него Христо Караманджуков: „През 1901 г. Дико се записва в четата на Георги Кондолов и изкарва целия й курс. Така изпитан в качествата си, с готовност бе приет в новата чета през 1902 г. И бе един от будните и изпълнителни другари. Имаше добре сложено тяло и успя при нас да изкути хубава чаталеста брада. Бе природно даровит и любознателен и до идването на Юрдан Георгиев, най-интелигентният ни, дори пред Стоян Димитров – Даскала, четник, при това буен, храбър и всякога готов да изпълни и най-рискованите поръчки. Почти всякога в поход той ни беше авангардът, длъжност, изпълнявана от него и умело и осторожно. А в престоите той бе, който с шегите си внасяше веселост и благоразположение в дружината. Поради неговата несвадливост и разпоредителност при нашето отсъствие с Кондолов той оставаше да ръководи четата.“

На конгреса на Петрова нива Дико е утвърден за войвода на десети боен участък – Стоиловски, който обхваща селата Стоилово, Калово, Заберново и малкотърновските колиби – Бабина нива, Станково и Пецарово. Знаменосец на четата му е Георги Стефанов от Стоилово. Знамето на четата е изписано от четника Йордан Георгиев от Малко Търново и изработено от Петър Горов – войвода на Заберската смъртна дружина. Това е единственото знаме от Преображенското въстание, което благодарение на Петър Горов е запазено и до днес. Съхранява се в Националния военноисторически музей в София под инв. номер 177.

През нощта на 18 (5 ст.с.) август четата на Дико Джелебов обгражда турския пост на връх Св. Илия, източно от Стоилово. Малко преди полунощ, войводата, с хвърлената срещу турците бомба оповестява началото на Преображенското въстание. По време на въстанието четата на Дико Джелебов превзема Стоилово, Калово и Заберново.

След разгрома на въстанието, непримиримият Дико Джелебов организира през октомври чета от 40 доброволци и навлиза в Странджа. Целта на четата е да покаже, че организацията е жива, че след погрома борбата на тракийските българи за свобода не е завършила, че има отмъщение за всички злодейства на турците. Нападнато и подпалено е турското село Сазара, отстоящо на 80 км. от границата. Четата дава две жертви и въпреки лошото време и турските потери се прибира в България.

След въстанието семейството на Георги Диков Джелебов се приютява в Ново Паничарево. Тук Дико се оженва за Дукена Петрова, бежанка със семейството си от Граматиково. През 1904 г. Дико участва като делегат на Тракийския конгрес във Варна, на който бил направен отчет за Преображенското въстание и начертани новите задачи на ВМОРО. След Хуриета през 1908 г.,

Дико се завръща със семейството си в Малко Търново. Участва като делегат в поредният конгрес на организацията в Одрин. След въстанието гръцката патриаршия започва нова кампания за погърчване на българското население в селата под нейно влияние.

Част от войводите от Преображенското въстание отиват учители в такива села за да противодействат на гръцката пропаганда. Дико Джелебов е изпратен от Екзархията за български учител в с. Ятрос с преобладаващо българско население, но под влиянието на Патриаршията. Тук той на няколко пъти влиза в разпра с гръцкия владика, защищавайки българите и българщината в Ятрос.

Великденските празници на 1909 г. той прекарва с приятели в Малко Търново, където му съобщават с писмо да не се връща в Ятрос, защото гръцки андарти са устроили засади край селото да го убият. Гордият войвода пренебрегва предупреждението и на 8 април 1909 г. в местността Татар дере, близо до Ятрос е убит от гръцките андарти.

Веста за убийството му потресло гражданството в Малко Търново и околните села. Веднага била изпратена каруца да докара убития войвода. Каруцата пристигнала в града отрупана с цветя и венци от българите от селата, през които преминала.

Целия град изпратил прославеният войвода с траурно шествие до гробищата „Духльово“ където е погребан. В двора на класното училище на града е свикан протестен митинг. Това е втората демонстрация на гордите малкотърновци пред турската власт, след погребението на Пано Ангелов и Никола Равашола през март 1903 г.

Сега в бившето гробище, близо до болницата, от признателните граждани е издигнат скромен паметник на войводата Дико Георгиев Джелебов. На централния площад в М. Търново през 2018 г. негови сродници издигнаха прекрасен паметник на прославения войвода. Неговото има носи тракийската организация в града.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Против РГНПРЕСС
10.04.2022 21:01:38
0
0
Доколкото за 160 000-те румънци в България: това може да е само общия брой на румънците + власите + румъноезичните цигани.
За сравнение в Сърбия в средата на 19. век имаше (през 1846 г.) 97 215 румънци/власи, през 1866 г. - 127 402.
Това са данни от книгата Записки Императорскаго Русскаго географическаго обшчества [по отделению етнографии], том третий, 1873 г. (страница 238-239)
http://www.zajednicavlahasrbije.com/Zapiski%20imperatorskago%20Russkago%20geograficeskago%20obsestva.pdf
Тогава Войводина не беше част от Сърбия, като там живеят днес около 30 000 румънци, много по-малко от онези в Тимошка Покрайнина ("Тимочка Краина").
Според неофициални данни на представителите на румънците в Сърбия днес в този район живеят около 250-300 000 души.
Значи, от 1846 г. до 2022 г. броят на румънците в Сърбия е нараснал само от 97 215 до (около) 300 000 (тоест 3 пъти повече), докато общото население на Сърбия в същото време е нараснал от 913 160 до 7 186 862 души (> 7 пъти повече).
(Официалните сръбски данни сочат обаче (за най-новото сръбско преброяване от 2011 г.) само 35,330 власи и 29,332 румънци.)

https://rgnpress.ro/2022/04/07/noaptea-mintii-autoritatile-bulgare-vor-sa-arunce-in-strada-singura-institutie-de-cultura-si-educatie-a-celor-peste-160-000-de-romani-din-bulgaria-guvernul-de-la-bucuresti-doarme/
"La primul recensamant, efectuat in 1905, au fost recunoscuti in Bulgaria aproximativ 80.000 de romani, cifra care apare si in statisticile din 1910. Dupa fixarea frontierelor din 1920, recensamintele bulgare indica pentru romanii de limba daco-romana cifra de 57.312, iar pentru macedo-romani 1749. In anul 1926, statul bulgar recunostea, in statisticile sale, prezenta a 83.746 de romani."

Така че нищо учудващо че през 1926 г. данните на българското преброяване сочат 83 476 руъмнци, докато данните от най-новото бг. преброяване от 2011 г. сочат 819 румънци и 5523 души с майчин език румънски.
Вероятно сред онези 83 476 румънци обитавали България през 1926 г. много бяха румъно-езични цигани с румънски роден език (познати в България под имената "вретенари, копанари, коритари" и в Румъния като "рудари")
Това означава асимилация/претопяване на румънците и в Сърбия, и в България.

Защо имаше през 2011 г. само 819 румънци в България докато хората с румънски майчин език бяха 5523?
Това най-вероятно са румъно-езични цигани които знаят че говорят (архаичен/диалектен) румънски език като същевременно знаят че не са румънци и се декларират или българи, или "рудари".
Това може да се обясни и с децата от смесени българо-румънски бракове: децата говорят румънски като майчин език, са наполовина румънци, наполовина българи обаче се декларират като българи понеже живеят в България.

Освен това, през 1940 г. някои от румънците в "стара България" (без Южна Добруджа) са се преместили да живеят в Румъния, подобно на някои от българите които обитаваха Румъния, извън Добруджа които са се преместили товага в България.
(Размяна на населението между България и Румъния от 1940 г. беше задължена само за българите в Северна Добруджа (които бяха принудени да се изселват и преместят в България) и румънците в Южна Добруджа (които бяха принудени да се изселят и да се прехвърлят в останалата територия на новата, по-малка Румъния). За всички други етнически българи от Румъния и етнически румънци от България изселването и преместването в другата държава не бяха задължителни)
Така че няма как да има 160 000 румънци понастоящем в България.

Освен преувеличеното число, повечето (огромното болшинство) румъно-езични жители на България са цигани с румънски роден език, а не румънци, нито пък власи (=хора с румънски роден език обаче с българско етническо/национално самоопределение)

книга "Становнищо Народне Републике Србийе од 1834-1953", стр. 11
https://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1953/pdf/G19534002.pdf
Демографија Србије
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5#%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%B0_2011._%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5
Еволутиа демографица а романилор дин Сербиа
https://ro.wikipedia.org/wiki/Evolu%C8%9Bia_demografic%C4%83_a_rom%C3%A2nilor_din_Serbia
Демограпхиц хисторй оф Сербиа
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Serbia

Третата национална катастрофа
18.10.2010
https://kostadin.eu/2010/10/18/%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0/
star.dobrichcity.com/index.php/content/view/1050/2/
"Те пък се самопределят като власи, защото са румъноговорящи копанари. Въобще ситуацията е доволно любопитна. Циганите очевидно не искат (или поне една част от тях) да бъдат цигани, но не се самоопределят като българи, а като турци, власи, румънци, дори и рудари (нов "етнос" измислен от румъноезични цигани във Варненско)."

Повтарям: румънците не считат румъно-езичните цигани в Румъния за братя/румънци, обаче когато става дума за румъно-езичните цигани в България: "Мили братя 'рудари'! Ще ви спасим от българизация [иначе доброволна]!" и т.н., и т.н.
През времето на Втората Световна Война някои от тези румъно-езични цигани, заедно с някои от цигано-езичните цигани са били изпратени на сила от фашистка Румъния в концлагери в Приднестровие (което по онова време беше дадена от Германия на Румъния да го "администрира"), въпреки че те протестираха, подчертавайки че те не говорят цигански (тоест: не били цигани).
Това пише в том 9 на "Istoria romanilor""История на румънците", излизан от печат през 2008 г. в издателство Univers Enciclopedic, под егидата на "Румънската Академия" (ISBN 978-973-45-0565-4)
Снимка на тома тук:
https://www.universenciclopedic.ro/istoria-romanilor-vol-ix
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки