Младият глас на Странджа Стойко Василев празнува рожден ден


Младият глас на Странджа Стойко Василев празнува рожден ден
Снимка: Фолклор тв
06 Април 2022, Сряда


Макар да навършва само 28 години, той вече има завиден репертоар от странджански песни и огромна колекция от награди и отличия от фолклорни конкурси и надпявания

Автор: Десант

На 7 април рожден ден празнува Младият глас на Странджа Стойко Василев. Макар и само на 28 години, той вече има завиден репертоар от странджански песни и огромна колекция от награди и отличия от фолклорни конкурси и надпявания.

Най-знаковите му изпълнения са събрани в албума „Самодивски огън“, втората част на който се очаква да излезе през 2024 година. Тогава Стойко Иванов ще навърши 30 години и за своя юбилей е планирал грандиозен концерт на сцената на Летния театър в Бургас, където с него ще пеят най-известните и легендарни странджански народни певци.

По повод кръглата си годишнина певецът ще издаде и книга, посветена на странджанската народна песен и нейните именити изпълнители. 

Гласовитият народен певец е роден в Бургас, но родът му е от село Момина църква. Още от малък той израства в музикална среда – баба му е известната народна певица Митра Будакова. Първата песен научава пък от баба си Елена. Негов роднина е и оперният певец Стоян Попов.

Орисан да върви по пътя на музиката, Стойко завършва музикалното училище в Бургас, където таланта му школува легендарната Калинка Згурова. Той неведнъж застава на сцената до нея, както и до други големи странджански изпълнители като Янка Рупкина, Милка Андреева и Златка Ставрева. 

Участвал е в редица фолклорни предавания в телевизионния ефир. Записи с негови изпълнения са включени в програмата на почти всички телевизионни канали и радиостанции.

Вече 11 години младият певец ръководи хор „Самодивски огън“ при бургаското читалище „Пенчо Славейков“. Неговата трупа също безапелационно печели награди и призове от различни форклорни форуми.

Жените от огнения ансамбъл не само пеят гласовито, но и ревностно тачат народните традиции и не пропускат да отбележат важните празници с автентични възстановки.

„Не мога без народната песен – всеки ден пея“ – признава преди години Стойко Василев в едно свое интервю за бургаския вестник  „Черноморски фар“.

Екипът на „Десант“ пожелава на Младия глас на Странджа още цяло съзвездие творчески успехи, слава и почести. И все така да се радва на любовта на признателната публика и на безбройните почитатели на странджанската песен.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки