Самолет, на който се обучавали антитерористи, стои изоставен край Разград


Самолет, на който се обучавали антитерористи, стои изоставен край Разград
Снимка: SMmoto/Уникална България Unique Bulgaria
31 Март 2022, Четвъртък


Снимката се радва на множество харесвания във Фейсбук

Автор: Дина Харизанова

Една интересна снимка на изоставен срад трънаци в покрайнините на Разград Ту-134 се радва на много харесвания във Фейсбук групата „Уникална България Unique Bulgaria“. Авторът с никнейм SMmoto попаднал случайно на информация за стария соц аероплан и решил да го намери. 

„Машината е напълно изтърбушена, липсват седалки и някои врати, а от пилотския кокпит не е останало нищо. Това летателно чудо изглежда малко нелепо така стоящо на сред нищото, понеже най- близката писта, на който може да се приземи или излети се намира на 130 км разстояние“ - пише фотографът.

Той се поинтересувал от съдбата на ветерана и разбрал, че бил ползван от българските антитерористи за учебна база. Местните твърдят, че това е била база на жандармерията през 80-те години на миналия век. 

Служили в закритото вече близко поделение на Вътрешни войски членове на групата, разказват, че наистина самолетът се е ползвал за обучение за освобождаване на заложници и обезвреждане на терористи. Наблизо имало и автобус за същата цел.

Бивши войници споделят, че самолетът е докаран в поделението на части и е сглобяван на голото тогава място в края на 1986 г. или началото на 1987 г. 


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки