Разрушаването на ледник в Антарктида предвещава опасни последици


Разрушаването на ледник в Антарктида предвещава опасни последици
Снимка: НАСА
31 Март 2022, Четвъртък


Вижте какво смятат геолозите

Автор: Десант

Ледникът Конгер в Антарктида е рухнал, сочат спътниковите данни. По думите на учените, това е най-значимото разрушаване на антарктическия шелф за последните 20 години. 

Макар ледената планина да е относително малка — приблизително с размерите на Санкт Петербург, доктор Котело Уокър смята, че това събитие е предвестник на нови колапси.

Шелфовите ледници постоянно плуват и не влияят върху покачването на морското равнище. Но ако те се разрушават, ледниковият лед на сушата може да попадне в океаните, което вече ще доведе до вдигане на водата. 

Геологът от университета в Минесота Питър Неф смята, че спътниковите данни от мисията Copernicus Sentinel-1 показват, че разпадането на ледника е започнало межда 5 и 7 март.

„Този колапс, особено ако е свързан с екстремално висока температура, е предизвикан от атмосферно явление в средата на март и ще доведе до допълнителни изследвания на климатичните процеси в региона“ — посочва Неф.

Учените са на мнение, че  ако глобалната температура надхвърли с 4 градуса доиндустриалното ниво, над една трета от шелфовите ледници в Антарктида могат да се разрушат.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки