Презентация в русенския музей запознава публиката с „изкуство от окопите”, родено от сръчните ръце на затворници


Презентация в русенския музей запознава публиката с „изкуство от окопите”, родено от сръчните ръце на затворници
Снимки: РИМ-Русе и РИМ-Бургас
29 Март 2022, Вторник


Голяма част от предметите са създадени по време на Първата световна война, но явлението включва итворби Trench-art от времето на Наполеоновите войни

Автор: Десант

На 31 март от 18.00 ч. в Историческия музей в Русе етнографът Десислава Тихолова ще направи презентация на тема „Мънистата – от домашен занаят към Trench-art“.

Trench-art или „изкуство от окопите” е явление в европейската и световна култура, което обхваща художествени предмети, изработени от затворници, военнопленници или цивилни хора, обвързани с военен конфликт.

Голяма част от предметите на това изкуство са създадени по време на Първата световна война, но явлението включва и подобни творби от времето на Наполеоновите войни.

Поставени в условия на изолация, хора от различни държави изработват предмети за спомен, характерни за собствената им култура. В този контекст се вписват произведения, изработени от мъниста, на военнопленници от османската армия – турци и сирийци.

Плетенето на мънистени изделия е занятие, характерно за османските затвори още от ХIХ век. В българската култура това познание влиза посредством българи затворници, излежали присъдата си в турски затвори.

Арестантите изработват колани, кесии за пари, обличат шишета с мъниста, а в по-модерните времена правят и портмонета. За „арестантски кесии” споменава и Алеко Константинов при описанието на българския павилион на изложението в Чикаго през 1893 г.

За такива експонати в бургаския музей разказва публикуваната през 2017 т. в „Десант“ статия, озаглавена „Непознатата история за калпак, обшит с мъниста от двама преображенци, докато лежат в затвора в Одрин“.

От нея става ясно, че във фонда на отдел „История”, раздел „Възраждане” при РИМ-Бургас, се съхранява калпак и шише, наподобяващо по форма войнишка манерка, обшито с мъниста, изработено в Одринския затвор през 1905-1906 г. от участника в Илинденско-Преображенското въстание Димитър Филипов Арнаудов.



Околовръст, по цялата му ширина е изписано „Спомен от Одр.затв. 1905-1906 г.“, а вертикално – „М.Търново Д. Ф. Арн.”. От едната му страна е изобразен паун на клонка, а от другата две птици на клонки. Капачката му също е обшита с мъниста.

Извезаният от малкотърновеца Лефтер Русинов Мечев калпак се състои от две части – кадифено дъно от жълто-зелен плат и околожка от низани черни синци. На челото с розови, сини и бели мъниста са извезани череп и кръстосани саби, от двете страни на които има по една птичка. Под тях следва надписът: „1906 г. Од. зат.“, а най-долу: „свобода или смърт“.  


В категории: Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки