В Казанлък в миналото произвеждали т.нар. аксминстерски килими


В Казанлък в миналото произвеждали т.нар. аксминстерски килими
Аксминстерски килим от края на XIX в.
28 Март 2022, Понеделник


Килимарската работилница основава чехът Рудолф Земан, дългогодишен учител в текстилното училище в Сливен

Автор: Десант

В началото на ХХ в. в Казанлък започва производството на т.нар. аксминстерски килими и ковьори. Те носят името си от британския град Аксминстър, където за първи път още през 1755 г. започват да се произвеждат. В украсата им се съчетават различни геометрични и растителни орнаменти в ярки цветове.

Колко са стрували през двадесетте години на миналия век не е ясно, но днес в аукционите цената на един такъв килим от края на XIX в. достига 60 000 долара!

Килимарската работилница у нас основава чехът Рудолф Земан. Той е роден в чешкия град Початки през 1880 г. Пристига в България, след като е поканен от българските власти да стане учител в текстилното училище в Сливен. По-късно е бил технически ръководител в текстилните фабрики на Габрово и Трявна.

Кратка дописка в бр. 43 на в. „Казанлъшка искра“ от април 1926 г. пояснява, че този нов вид постелки бързо започват да си пробиват път в нашата страна, „защото са много евтини и красиви, а също могат да се работят в различни десени“.

По онова време са направени и първите опити за износ на тази продукция. И тъй като господин Земан влагал в изработването им и български мотиви, това популяризирало по света българското народно творчество, отбелязва старата газета.

Любопитно е да се отбележи, че „аксминстерите“ са намерили място в митичните атрибути в поредицата за Хари Потър, където те са омагьосани от магьосници и вещици с цел превръщането им в летящи килими.

Дъщерята на Земан също работила в сферата на текстилното производство – тя била инструктор в казанлъшката фабрика „Сила“, където се произвеждали предимно т.нар. български платна, наподобяващи ръчно тъканите.

Апропо, през 1922 г. Рудолф Земан, заедно с жена си Луиза, основава в Града на розите първата комуна на Бялото братство, но тя бързо се разпада.


В категории: Новини , История , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки