Икона с изображение на Благовещение от първата половина на XIX век се пази в Икономовата къща в Дряново


Икона с изображение на Благовещение от първата половина на XIX век се пази в Икономовата къща в Дряново
Снимка: Исторически музей - Дряново
25 Март 2022, Петък


Тя се намирала в църквата „Св. Никола“ в гарбовското село Поповци, а по-късно е дарена на Дряновския манастир

Автор: Гергана Симеонова, Исторически музей - Дряново

Според евангелския разказ на апостол Лука, дните на малката Мария минавали в молитва, изучаване на словото Божие и ръкоделие. Тя дала обещание да не се омъжва, а да пребъдва в целомъдрие и да служи на Бога. Когато станала пълнолетна, Мария заживяла при своя сродник – благочестивия старец Йосиф, с което според тогавашните закони той станал неин обручник (годеник), но в името на дадения обет тя продължавала да живее в девство.

Един ден, когато Мария била сама в къщи, неочаквано пред нея се явил ангел. Това бил архангел Гавраил, който я поздравил тържествено „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените!” и в отговор на нейното удивление кротко добавил „Дух Свети ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Този Който ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий“. „Нека бъде според думите ти!”, приела със смирение и вътрешна радост вестта му Дева Мария.
    
Събитието се нарича Свето Благовещение – добро, радостно известие за това, че предстои раждането на Исус и освобождение на човешкия род от греховете и вечната смърт, а православната църква го чества на 25 март като един от 12-те големи християнски празници.
     
В експозицията с възрожденско църковно изкуство от XVII – XIX в. в Икономовата къща се съхранява икона, която изобразява Благовещението. Тя е от първата половина на XIX век, намирала се е в църквата „Св. Никола“ в с. Поповци, Габровско, а по-късно е дарена на Дряновския манастир.

Иконата не е с големи размери, но буди възхищение с празничния си вид, яркия си колорит и майсторството на иконописеца.

От иконата струи светлина. Ангелът сияе в златните си одежди, а жестовете му подсказват, че се случва нещо необикновено и чудно. Светата Дева е склонила леко глава и скръстила ръце пред гърдите си в знак на смирение. Лицата са спокойни и вглъбени. Светият дух в образа на гълъб е разперил криле над Мария и златист сноп светлина я огрява.

Свещеното писание стои разтворено на малка масичка между двете фигури. Дошло е времето словото да стане плът и да се изпълни писаното от пророците - Бог да се яви в човешки образ.
     
Иконите с изображение на Благовещение са особено почитани и заемат достойно място както на царските двери, така и на отделни поставки - проскинитарии.

Понякога те са с обков (както е в конкретния случай) или с цялостна ризница от метал. Обковът е допълнителна украса, която се поставя върху готовите икони като знак за голяма благодарност към Бог, св. Богородица или друг светец за покровителството им при изпитания.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки