Учени се канят за възкресят изчезналата птица додо


Учени се канят за възкресят изчезналата птица додо
Илюстрация: © shutterstock.com
24 Март 2022, Четвъртък


Те са успели напълно да разшифроват генома й

Автор: Десант

Екип от учени са успели напълно да разшифроват генома на измрелите през XVII век птици додо и се канят да възкресят изчезналия вид.

По думите на автора на изследването – професор Бет Шапиро от Калифорнийския университет, превръщането на образеца на ДНК в живо същество обаче никак не е толкова просто. Би могло за целта да се използва метод, аналогичен на клонирането на овцата Доли, но при птиците репродуктивната система е доста по-сложна от тази на чифтокопитните бозайници.

Генетично съществува тясна връзка между додо и никобарските гълъби (Caloenas nicobarica) и е възможно учените да включат разчетеното ДНК на изчезналия вид в генома на тези хвъркати. 

Птицата додо, известна и като маврицийски дронт, е открита за първи път през 1598 г. на остров Мавриций от холандски мореплаватели. Само 64 години по-късно този вид изчезва от лицето на Земята. 

Крилата на тази висока около метър птица били твърде малки, за да лети и тя можела само да бяга по земята. За годините, които прекарала изолирано на острова така и не се научила да се крие и да изпитва страх от непознати и затова станала лесна плячка на моряците. Именно те я нарекли „додо“, което на португалски жаргон означава „глупак“. А и местните използвали яйцата й за храна, което също допринесло за изчезването на вида.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки