В Ахтопол бе благоустроен и подобрен достъпът до откритите останки от късноантична и средновековна крепост


В Ахтопол бе благоустроен и подобрен достъпът до откритите останки от късноантична и средновековна крепост
Снимка: Община Царево
24 Март 2022, Четвъртък


Руините вече се осветяват ефектно през нощта

Автор: Десант

С предоставена от Община Царево безвъзмездна финансова помощ в Ахтопол бе благоустроен и подобрен достъпът до откритите останки от късноантична и средновековна крепост в морския град.

Реконструирани са двете съществуващи стълбища, водещи до крепостните стени, като е положена настилка от естествен камък, поставени са парапет и осветителни стълбове с фенери от ковано желязо и е вградено осветление по стъпалата.

Детайли от запазения отбранителен зид на древния Агатопол са дали идеята за оформяне на челата на стълбите, които при изкачване напомнят за крепостна стена.

Граничещата с археологическия паметник улица „Митко Палаузов“ е превърната в пешеходна зона, като асфалтът е подменен с настилка от естествен камък. Монтирани са парапет от ковано желязо, информационни и указателни табели, пейки и кошчета.

Водещите до обекта улици „Черно море“, „Рибарска“, „Христо Ботев“ и „Крайморска“ са реновирани с нови тротоари и асфалтова настилка. Инсталирани са прожектори, които ефектно осветяват руините през нощта.

Строително-монтажните работи са извършени по проект „Подобряване на достъпа до късноантична и средновековна крепост в Ахтопол“, явяващ се част от проект „Достъпно наследство - Устойчив туризъм, основан на културни активи“, който Община Царево изпълнява в партньорство с турската Община Кайнарджа.

Общата стойност на договора за двата партньора е 264 855,72 евро, като 100 % безвъзмездна помощ, предоставена по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“ на Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки