Предприемат стъпки за реставрация на паметника „Създатели на българската държава”


Предприемат стъпки за реставрация на паметника „Създатели на българската държава”
23 Март 2022, Сряда


Обявена е обществена поръчка за неговото обследване във връзка с констатираното аварийно състояние на отделни елементи от мемориала

Автор: Дина Харизанова

Община Шумен обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да извърши предпроектно проучване, въз основа на което да бъде изработено задание за изготвяне на технически проект за консервация и реставрация на Мемориален комплекс „Създатели на българската държава” в м. Илчов баир.

С Протокол от 26 юли 2019 г., изготвен от интердисциплинарна комисия, в изпълнение на заповед на заместник-министъра на културата, с цел предоставяне на статут – национално значение, са дадени препоръки по отношение на мемориалния комплекс. А именно – да бъде извършена консервация, реставрация, експониране и социализиране на недвижимата културна ценност.

Във връзка с констатираното аварийно състояние на отделни елементи от паметника, комисията е препоръчала незабавно да се възложи изготвяне на конструктивно обследване, въз основа на резултатите от което да се изготви документация за извършване на необходимите обезопасителни и укрепителни дейности.

Това е и основната цел на настоящата обществена поръчка – да се изпълнят описаните по-горе
препоръки, като се изготви конструктивно обследване. А въз основа на резултатите от него, да се изготви проектна документация за извършване на необходимите обезопасителни и укрепителни дейности.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 41 333,33 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти е 6 април.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки