Преди 80 години освещават извора с естествено газирана минерална вода в Михалково


Преди 80 години освещават извора с естествено газирана минерална вода в Михалково
Освещаване и първа копка на извора. Снимка: ДА – Смолян
22 Март 2022, Вторник


Първата бутилка с нея е напълнена ръчно през есента на 1952 г. в една дъсчена барака

Автор: Десант

По повод Световния ден на водата от Държавен архив - Смолян припомнят, че през 2022 г. отбелязваме 80-годишен юбилей от освещаване извора на Михалковската естествено газирана минерална вода. Смолянските архивари разказват интелесната история в своята Фейсбук страница:

Тя е открита през 1936 г., а две години по-късно е проведен първият й анализ. През 1942 г. е извършено освещаване на извора и първа копка. Тогава е направена и шахта, и по-задълбочен, основен анализ на водата.


Освещаване при първата копка на извора с естествено газираната вода в с. Михалково през 1942 г. 

Първата бутилка с прочутата днес газирана минерална вода е напълнена ръчно през есента на 1952 г. в една дъсчена барака. От 1960 г. бутилирането става в производствено помещение с еднократки и немска миялна машина за 2000 броя в час.

Минералната вода е естествено газирана, хипотермална, хидро-карбонатна, натриево-калциева, флуорна, силициева и въглекисела вода с много приятен вкус, високолечебна и богата на соли. Тя принадлежи към групата на световноизвестни минерални питейни води. С нея се лекуват хронични възпаления на венците, стомашни язви, хронически гастрити, чревни, сърдечно-съдови заболявания и др. В един литър има 2 до 3 грама свободен въгледвуокис предизвикващ ускорена стомашна секреция.

Първоначално стопанисването на извора в Михалково се извършва от кантора на Санитарно курортно управление при Министерството на народното здраве и социалните грижи. Държавно стопанско предприятие (ДСП) „Български минерални води“ – с. Михалково съществува като клон със самостоятелно счетоводство от 1958 г., от 1966 г. се влива в ДСП „Тексим“ – Пловдив.

През лятото на 1965 г. се извършва втори сондаж на дълбочина 650 м с дебит 50 л в сек. През 1967 г. е открит цех, а три години по-късно е открита нова фабрика за бутилиране на минерална вода с капацитет 9000 бутилки на час.

От октомври 1972 г. предприятието вече функционира самостоятелно като Фабрика за бутилиране на минерална вода – с. Михалково.

На 27 ноември 1990 г. на общозаводско събрание е образувана Трудово производителна кооперация „Михалково“ с предмет на дейност – производство на газирана минерална вода, търговия на едро и дребно в страната и чужбина. Кооперацията извършва голяма социална дейност към работниците и членовете кооператори и дарява средства и вода на организации, учреждения, училища и др.

В Държавен архив – Смолян се съхранява фондът на фабриката, бутилираща това забележително природно богатство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки