Великобритания се кани да създаде космическа слънчева електростанция


Великобритания се кани да създаде космическа слънчева електростанция
Снимката е илюстративна. Източник: shutterstock
22 Март 2022, Вторник


Огромен космически кораб, оборудван със слъчеви панели, ще се върти на орбита и осветявайки се денонощно от слънцето, непрекъснато ще изработва електроенергия

Автор: Десант

Едно от потенциалните решения, което ще позволи на Великобритания да достигне нулеви въглеродни емисии към 2050 г., е създаването на слънчева електростанция в космоса.

Идеята е огромен космически кораб, оборудван със слъчеви панели, да се върти на орбита и осветявайки се денонощно от слънцето, непрекъснато да изработва електроенергия. Предаването на генерираното електричество на Земята се планира да се осъществява с помощта на високочестотни радиовълни. Те ще бъдат приемани от наземна антена, наричана ректена, и ще се преобразуват в електричество за последващо предаване в енергосистемата. 

Наземните слънчеви електростанции ще изработват електроенергия само през деня и ще зависят от климатичните условия. 

Апаратът, състоящ се от голямо количество модули, ще бъде комплектован на орбита с помощта на роботи. Но изпращането на елементите в космоса ще е доста сложно, скъпо и неекологично. 

Няма да е проста и самата експлоатация на станцията. Слънчевите панели могат да се повредят в условията на космоса заради сблъсък с орбиталния боклук и да се повредят от интензивното слънчево лъчение. Освен това, при предаването на енергията без проводници, дори при съвременните технологии, само малка част от нея ще може да достигне до Земята. 

Въпреки това Великобритания има намерение да проведе серия от предварителни изпитания, и ако те се окажат успешни, през 2040 г. да реализира проекта си. 

Източник: The Conversation


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки