„Градина на света” ще правят в пазарджишкия парк-остров „Свобода”


„Градина на света” ще правят в пазарджишкия парк-остров „Свобода”
Снимка: Община Пазарджик
22 Март 2022, Вторник


Н нея ще бъдат засадени дървесни видове от цял свят, осигурени от чуждите дипломати у нас

Автор: Десант

„Градина на света” ще бъде обособена в източната част на парк-остров „Свобода” в Пазарджик. С активната помощ и съдействие на посланици, консули и други дипломати в България в нея ще бъдат засадени дървесни видове от цял свят. Всеки един от чуждите дипломати ще бъде поканен да осигури растителен вид, традиционен за неговата страна, който е способен да издържи на климатичните условия у нас.

„Нашата амбиция е това да е не само най-голямата градина в България, но и в Европа - като площ и дървесни видове. Това е една инициатива, едно послание, което ще свързва всички държави. Пазарджик ще покаже как страните могат да се обединяват, не да се разединяват" - пояснява пазарджишкият кмет Тодор Попов.

Край всички дървета ще бъдат поставени знамената на съответните държави, кратка информация за дървесния вид, за условията на отглеждането му и историята на страната, откъдето идва. Ще бъде издаден и алманах с всичко, което е посадено, който ще бъде предоставен на местните училища.

Ще бъдат поканени и студенти, които да провеждат тук своите практически занятия и да участват в саденето на дърветата.

В бъдещата „Градина на света” са предвидени и кътове за хепънинги, за инициативи на художници и скулптори.

Проектът ще се реализира поетапно, като на първо място се очаква експертиза на специалисти от Лесотехническия университет за това какви точно дървесни видове могат да виреят на посочения терен.

След като специалистите изготвят своята експертиза, ще бъде направен график за поетапното залесяване на „Градина на света”. От Община Пазарджик изтъкват, че чрез този своеобразен ботанически и дипломатически център в България ще бъде изпратено ясно послание за това колко важно е днес да бъдем обединени в името на по-добър свят и по-добро бъдеще за децата на България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки