Кои са съставните растителни части на гората


Кои са съставните растителни части на гората
Снимката е илюстративна
21 Март 2022, Понеделник


Вижте и как се наричат те от лесовъдите

Автор: Десант

В Международния ден на горите - 21 март, е в деня, в който си припомняме, че гората е една от основните екосистеми на Земята, която поддържа биологичното равновесие на планетата.

Горската екосистема обхваща цялата съвкупност от горски организми (дървета, храсти, треви, гъби, бактерии, животни, включително хората), заедно с тяхната естествена среда (въздух, вода, почви, органична материя и скали), които си взаимодействат помежду си на определена територия. Тя дава дом и убежище на животинските видове, регулира ветровете и валежите, предпазва почвите от ерозия, пречиства въздуха.

Горите покриват 30% от сушата на земята, а Тайгата, която обхваща голяма част от Канада, Аляска, Скандинавия и Русия, е считана за най-голямата гора в света.

От Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ разясняват в сайта си какви са съставните растителни части на гората и как те са наричани от лесовъдите:

1. Дървостой – това са всички дърветата в гората.

2. Подгон – това са дървета, които са разположени под короните на дървостоя. Те растат по-бавно от другите и успяват да се развиват при наличието на по-малко светлина, но конкурират дърветата от по-високите етажи, като по този начин ги „подгонват“ да израснат по-високи и силни.

3. Подлес – съвкупност от храстите и тези дървесни видове, които по различни причини (биологични, климатични) не могат да достигнат височината на големите дървета. Тези дървета по природа са малки и никога не биха израснали по-големи.

4. Подраст – младите фиданки на възраст над 1 година, които са следващото поколение гора. Или можем да го кажем така – ако дървостоят са възрастните, то подрастът са децата в гората. А дръвчетата, които са на възраст до една година, наричаме поници.

5. Жива почвена покривка – включва тревите, мъховете, лишеите, полухрастите, дребните храсти и цветята, които покриват горската почва.

6. Извънетажна растителност са растенията, растящи в различните етажи на гората, като бръшлян, повет, различни лиани, имел и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки