Ще се превърне ли Черноморското крайбрежие на България и Румъния във фронтова зона?


Ще се превърне ли Черноморското крайбрежие на България и Румъния във фронтова зона?
18 Март 2022, Петък


Който разправя, че Путин щял и нас да превзема някой ден, просто говори в полза на войната

Автор: Александър Макелов*

Самолети с руски висши военни и администрация се изнасят отвъд Урал, т.е. командният ресурс се евакуира далеч от възможни удари над европейската част на Русия. Същевременно тук у нас се урежда разполагане на ракетни системи в акваторията на Варна (при което Бургас ще стане логистичен център).

Черноморското крайбрежие на България и Румъния ще се превърне във фронтова зона, имайки отсреща си Крим - непотопяем самолетоносач и ракетна площадка.

А от друга страна Путин ясно заяви още в началото на войната, че в подобни случаи Русия ще противодейства с всички налични средства. Засега няма основания да се мисли, че той блъфира.

Какво смята и какво ни казва нашата държава за това?

А да, прибира в борсучника Бойко Борисов. За радост на населението. Колко няма значение това точно в тоя момент, не искам и да говоря.

Да бяха прибрали и другия оберзлодей на прехода, Иван Костов, че да е радостта още по-голяма. Той едно време не пусна в България албанските бежанци (с които беше ясно че ще навлязат и клетките на АОК) и страната ни остана колкото може по-далеч от това.

Вярно, давахме си небето и сърбите още ни се сърдят, но оная война трябваше колкото може по-бързо да свършва; нямахме никаква вина за нея, а можеше да запали целите Балкани.

Сега също нямаме никаква вина, нито конкретен интерес (освен общочовешкия), нито някаква заплаха засега. Който разправя, че Путин щял и нас да превзема някой ден, просто говори в полза на войната, в която ще натикат, и която евентуално може да стане ядрена.

А тези, които ни натикват там, самите те са достатъчно далеч и до тях едва ли ще стигне. Те тъй или иначе ще се оправят, но ние тоя път може и да не оцелеем.

*Коментарът е взет от официалната страница на Александър Макелов във Фейсбук


В категории: Новини , Международна политика , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
RumynijaEVrag
19.03.2022 21:24:30
0
0
Още за Змийски Остров и какво значение има той за българската акватория, предвид че понастоящем Румъния иска да открадне и от бг. акватория, след като е успяла да открадне от украинската около 9000 кв.км.

Litigiu romano-bulgar pentru un perimetru strategic de 17 kilometri patrati, in dreptul Cadrilaterului
30 Aprilie 2017
http://stiri.tvr.ro/litigiu-romano-bulgar-pentru-un-perimetru-strategic-de-17-kilometri-patrati--in-dreptul-cadrilaterului_817130.html

(превод:) Румънско-български спор за СТРАТЕГИЧЕСКИ периметър (тоест акватория) от 17 км2 които се намират пред/отсреща "Кадрилатер-а"

(Cadrilater/Кадрилатер = Четириъгълник, румънско погрешно название на Южна Добруджа, първоначално означаващо територия между четирите османски укрепени градове: Силистра, Русе, Шумен и Варна, територия от която Румъния успя да открадне само част, в това число и гр. Силистра;
когато става дума за обикновена геометрийна фигура се използва patrulater/патрулатер, като и двете означават "четириъгълник")

Marti, 02 Mai 2017
Pe langa problema minoritatii romane, litigiu romano-bulgar pentru un perimetru strategic de 17 kilometri patrati, in dreptul Cadrilaterului

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html?jjj=1515595901725&jjj=1535599611166
връзката е изтрита обаче може да се върне чрез сайтове на интернет архивиране:
https://web.archive.org/web/20190602081214/http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24643-2017-05-02-09-30-07.html

a. Победата на Румъния срещу Украйна при Междунардония Съд на ООН беше в следствие на погрешни аргументи от румънска страна: според румънците Змийски Остров не бил остров, а скално образуване, като те имаха предвид член 121 (3) от Женевски конвенции по морско право
United Nations Convention on the Law of the Sea
https://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/unclos_e.pdf
REGIME OF ISLANDS
Article 121
3. Rocks which cannot sustain human habitation or economic life of
their own shall have no exclusive economic zone or continental shelf.
Превод: скали (скални образувания) които не могат да поддържат обитаването им от хора или които не могат да
поддържат икономически живот няма да имат ни (собствени) Изключителни икономически зони, ни (собствен) Континентален шелф.
Под "поддържане на човеческо обитаване" се разбира наличието на източници/извори от природна питейна вода.
По тази "логика" остров Сингапур също не е остров, а скално образуване, тоест голяма скала, понеже няма природни водни източници.

Singapore Has No Natural Water Supply, but the Country Isn’t Going Thirsty
The island nation uses recycled water, desalinization, and artificial reservoirs to meet water demand.
http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis

Странно, тази страница също е изтрита, обаче и тя може да се възстанови чрез сайтове на интернет архивиране:
https://web.archive.org/web/20151106212735/http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis

(Започвам да подозирам че румънското правителство е изисквал/помолил (и платил за) изтриването на тези интернет страници.)

Singapore's water supply: Where does it come from?
https://www.straitstimes.com/singapore/environment/singapores-water-supply-where-does-it-come-from
"Local catchment water, which relies on rainwater, is a pillar of Singapore's sustainable water supply."
Друг пример от друга интернет-статия за това че местния каптаж на вода в Сингапур се свежда само до вода от дъждове. Няма местен каптаж от извори, от земята, а само от дъждове, понеже Сингапур е като Змийски Остров: няма земни източници от вода.
Водата от дъждове никак не е достатъчна за Сингапур, за това държавата внася вода.
Има уреди/устройства за пречистване на вода от дъждове i за обезсоляване на морска вода в Сингапур, обаче такива могат да се сложат и на Змийски Остров.
Предполагам че такива съоръжения НЕ са прекомерно големи за площта на Змийски Остров, а ако те са понастоящем, в бъдеще те сигурно ще са по-малки поради развитието на технологиите. Предполагам че съществуват начини за "етажирането" им , даже и понастоящем, за да не бъдат прекалено големи за площта на... "Змийско Скално Образуване".
Колко за икономически живот, Змийски Остров е подходящ за туризъм, може би и риболовство.
Достатъчно е да бъде настанено там селце от 1-2 семейства/къщи които да се грижат за туристите: да вземат пари от туристите за посещенията, да им покажат острова, може би и да им предложат нощуване в някое малко хотелче.
Според страниците на википедиа на едни езици там вече съществува музей. Според българската википедиа древните находки от острова понастоящем в музей в гр. Одеса. Така че, ако няма музей на острова, лесно може да се изгради и да се снабди с онези древно-гръцки находки от храма на Ахил както и с други предмети.
Цитат:
"Гърците му построили храм и паметник. Гръцки моряци спирали на острова и поставяли жертвоприношения като обици и съдове. Находките се намират в музей в Одеса."
А това ще е икономически живот. Понастоящем там съществува селце Биле обаче без икономически живот, като населението му е било съставено само от украински погранични войници и семействата им които напоследък са били пленени от руската армия.
Селце с население от 1-2 (може би 5-6 или повече като се има предвид и хората от пограничната гарнизона) семейства с истински икономически живот + съоръжение за обезсоляване на черноморската вода, тези 2 условия изпълнени ще превърнат "скалното образуване" Змийски Остров във втори Сингапур. Това че населението на Сингапур е много по-голямо няма никакво значение. Достатъчно е Змийски Остров да има население, икономически живот и питейна вода.
Не само че Сингапур има териториални води (акватория), а е и спечелил международни дела против Малайзия (казус Pedra Branca)
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/01/world-court-drops-malaysia-singapore-territorial-dispute/
https://www.nytimes.com/2007/03/15/world/asia/15iht-singapore.4922379.html
Ministry of Foreign Affairs
Singapore
https://www.mfa.gov.sg/SINGAPORES-FOREIGN-POLICY/Key-Issues/Pedra-Branca
"On 28 May 2018, Malaysia informed the ICJ that it would discontinue the proceedings for both the revision and interpretation cases that it had initiated earlier."

За подобни острови с изключително малко население вижте британския остров Тристан да Куня (251 души):
Тристан да Куня
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD_%D0%B4%D0%B0_%D0%9A%D1%83%D0%BD%D1%8F#%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5
"По данни от преброяването през септември 2018 г., на Тристан да Куня живеят 251 души."

b. Змийски Остров първоначално беше гръцка земя.
Открита от древните гръцки моряци, той дори са построили храм на този остров.
Цитат от бг. википедиа/уикипедиа:

"В гръцката митология островът наричан Остров на щастливите, където измъчените души намират вечното си спокойствие. Най-прочутата душа е на Ахил, който получил там последното си място от Посейдон и царувал след смъртта си.
Гърците му построили храм и паметник. Гръцки моряци спирали на острова и поставяли жертвоприношения като обици и съдове. Находките се намират в музей в Одеса."

Змийски остров (Украйна)
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BC%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2_(%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0)

Като гръцко нещо, Румъния нямаше защо да се сърди че Украйна е придобила този остров през 1991 г.
Просто сега Украйна е крадец на гръцка земя, а не Румъния. До 1948 г. Румъния беше крадеца, от 1948 до 1991 г. Съветски Съюз а сега Украйна. Той би следвало да е чест за Румъния, че повече не е крадец на чужди земи, за разлика от написаното за Бг. и Украйна от румънските "историци" в техните учебници по "история" (а и в другите книги по "история", не-училищни). В онези книги пише че Румъния никога не е водила нападателна война, а само се е защитила против страни-"крадци", че Бг. + Украйна/Съветски Съюз са унищожили "идеалната" Велика Румъния през 1940 г. когато Бг. е откраднала Южна Добруджа а Съветски Сыуз (днес наследена от Украйна) други "изконни румънски територии".

c. Щом Румъния е спечелила делото срещу Украйна без никакви аргументи (Сингапур е най-добрият контра-аргумент) а понастоящем иска да открадне допълнителни 17 кв.км. от акватория на друга страна (България), България би следвало да иска от Международния Съд на ООН да получи онези 9700 кв.км. които Румъния беше получила БЕЗ ОСНОВА от Украйна (чрез същия МС на ООН) без онези 17 кв.км. спрямо които Румъния понастоящем претендира че има юридически права (ако тя наистина има такива). Онези 17 кв.км. България да даде на Румъния не от акваторията на Южна Добруджа, а да ги отнеме от бившата украинска акватория която Румъния незаслужено и нелегално спечели чрез погрешното решение на МС на ООН.
Това, на основата на факта че България и Украйна са приятелски държави, за разлика от Румъния и Украйна (или Румъния и България). Как се доказва това: чрез румънските учебници по "история" (и другите, не-училищни книги по "история") чрез които се проповядва (говора на) омраза спрямо Бг. и Украйна, като те са наричани "крадци" на "изконно румънски територии".
Това, съчетано с погрешното решение на МС на ООН в полза на Румъния и в ущърб на Украйна дава основание България да получи обезщетения от Румъния!
Още повече че Румъния е обещавала на България през 1940 г. че няма да има повече териториални претенции към нея.
Подобен договор Румъния има и с Украйна.
Не само че Румъния иска 17 кв.км. от акваторията на Бг., тя иска и признаване на "румънско национално малцинство" от страна на България, като се има предвид че Румъния знае "прекаленбо добре" че в България няма такива малцинства. А България не е единствената страна където няма национални малцинства. Франция и Гърция са други примери.

Verdict la Haga: Romania a castigat 9.700 km patrati de platou continental, 79% din suprafata disputata
https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html
7 ani de la castigarea procesului de la Haga. Romania si-a extins drepturile de suveranitate prima oara din 1918
https://www.romaniatv.net/7-ani-de-la-castigarea-procesului-de-la-haga-romania-si-a-extins-drepturile-de-suveranitate-prima-oara-din-1918_272049.html
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки