Две племена в Боливия практически не се разболяват от деменция


Две племена в Боливия практически не се разболяват от деменция
15 Март 2022, Вторник


Те рядко страдат и от сърдечносъдови заболявания. Вижте защо

Автор: Десант

Индианските племена цимане и мосетене, населяващи боливийска Амазония, на практика не страдат от деменция на стари години, показват изследванията на учените. 

Преди това те бяха изяснили, че в същите групи население почти не се установяват и случаи на сърдечни заболявания. 

Цимане наброяват 17 хиляди души. Оказва се, че от всички от племето, които са над 60 години,само петима проявяват признаци на деменция, а от 169 възрастни мосетен - само един. 

За сравнение, от всички жители на САЩ на възраст от 65 години нагоре 11% са засегнати в една или друга степен от старческо слабоумие. 

Изследователите са сравнили своите резултати със системния обзор от 15 други проучвания сред коренните народи в Австралия, Северна Америка и Бразилия, който показва, че разпространението на деменцията сред тях се колебае от 0,5% до 20%. 

Тази цифра е толкова по-голяма, колкото повече са контактите на местните с външния свят и по-силно е нарушен традиционният начин на живот. В тези случаи те се сблъскват с повишен риск от диабет, хипертония, злоупотреба с алкохол, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания. 

„Изглежда, че доиндустриалният естествен начин на живот защитава възрастните представители на двете племена от слабоумие“ - обобщава Маргарет Гатц, професор по психология, геронтология и профилактична медицина към Университета на Южна Калифорния, която е водещ автор на изследването. 

За разлика от битуването на цимане, начинът на живот в страните с високо ниво на доходи често предразполага към обездвижване и много мазнини и сладко в менюто. Според учените, индианците запазват своя трезв ум и силна памет дори на старини, благодарение именно на активния си начин на живот и храната си, в която има малко мазнини и захари.

Цитираното племе например употребява основно всякакво постно месо, плодове и ядки. Голяма част от рациона им заема дивечът от капибара, дива свиня и тапир. Второ място заема рибата, включително и пираня. 

Сред любимите плодове и зеленчуци се нареждат сладките картофи (в които има по-малко нишесте), бананите, а също и оризът. 

Цимане водят много активен начин на живот, като всеки от тях прави около 15 хиляди крачки на ден. Самият им начин на живот ги е направим по-подвижни: ловът, събирането на плодове, грижата за стопанските животни и обработването на земята. 

Учените предупреждават, че към 2050 г. се очаква застаряването на населението на планетата и разпространението на редица други фактори да доведат до утрояване на болните от деменция по целия свят и броят на засегнатите от заболяването да достигне до 152 милиона души. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки