Лунната повърхност е опасна за земните жители


Лунната повърхност е опасна за земните жители
Снимката е илюстративна
15 Март 2022, Вторник


Тези, които ще колонизират спътника, трябва да вземат мерки за здравето си

Автор: Десант

Изследователи от Сеченовския университет и Южноруския държавен политехнически университет „М.И. Платов“ (ЮРГПУ) са анализирали проби от лунната повърхност, взети от четири различни области на нашия спътник, които са сравнили със земни образци. 

По думите на проф. Иван Иванов, в лунната почва се съдържа основно реголит (хетерогенен материал, който се образува вследствие на ерозия и други процеси и е съставен главно от седиментни скали), който, на свой ред, пък включва хром, берилий, никел и кобалт.

Учените предупреждават бъдещите колонизатори на Луната, че при продължителен контакт с тях човек рискува да възникнат проблеми със здравето му. В резултат със взаимодействието с изброените елементи може да се стигне до кожни раздразнения, поражения на Централната нервна система, бъбречни заболявания, увреждане на черния дроб и др.

За да се запази здравето на земляните при усвояването на спътника на нашата планета и строителството на бази на него, е нужно да се оцени прецизно концентрацията на тези вешества в почвата и лунния прах и да се разработят мерки по обеззаразяване на хората и техническите средства.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки