ЕС се договори за четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия


ЕС се договори за четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия
15 Март 2022, Вторник


Те бяха координирани с международните партньори, по-специално със САЩ

Автор: Десант

Европейската комисия приветства днешната договореност в Съвета за приемане на четвърти пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на бруталната ѝ агресия срещу Украйна и нейния народ.

Тези санкции ще допринесат допълнително за засилване на икономическия натиск върху Кремъл и ще ограничат способността му да финансира нахлуването в Украйна. Те бяха координирани с международните партньори, по-специално със САЩ.

Договорените мерки са следните:

·       Пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори - военно-промишления комплекс на Кремъл.

·       Забрана за внос в ЕС на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на ЕС, в размер на приблизително 3,3 милиарда евро пропуснати приходи от износ за Русия. За компенсация увеличените квоти за внос ще бъдат разпределени между други трети държави.

·       Широкообхватна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор, с малки изключения за ядрената енергия за граждански цели и транспортирането на някои енергийни продукти обратно до ЕС.

·       Забрана за износ от ЕС на луксозни стоки (напр. луксозни автомобили, бижута и др.), което ще се отрази пряко на руския елит.

·       Допълнително разширяване на списъка със санкционирани лица и правни субекти, така че да се включат повече олигарси и бизнес елити, свързани с Кремъл, както и дружества, работещи във военни и отбранителни области, които логистично и материално подкрепят нашествието. Има и нови списъци на дейци, извършващи дезинформация.

·       Забрана на оценяване на кредитния рейтинг на Русия и руските дружества от страна на агенциите за кредитен рейтинг от ЕС и предоставянето на рейтингови услуги на руски клиенти, което би довело до още по-голяма загуба на достъп до финансовите пазари на ЕС.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки