Свеждаме глава пред паметта на св. Софроний Врачански


Свеждаме глава пред паметта на св. Софроний Врачански
11 Март 2022, Петък


Освен че прави първият препис на „История славянобългарска“, той е автор и на първата книга на новобългарски език – сборника „Неделник“

Автор: Десант

На 11 март почитаме паметта на големия български духовник и народен будител св. Софроний Врачански – пръв последовател на делото на Паисий Хилендарски. Именно той прави първият препис на „История славянобългарска“.

Първият Софрониев препис на паисиевата „История...“ днес се съхранява в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”. Софроний Врачански прави още един препис през 1781 г. Това копие се съхранява в Румънската академия на науките.

Светското му име е Стойко Владиславов. Роден е в Котел през 1739 г. Описал е живота си в книгата „Житие и страдания грешнаго Софрония“.

Бил е учител, свещеник, а след като овдовял, става монах в Къпиновския манастир. Въведен е в сан епископ Врачански. 

Врачанският епископ прекарва през 1800 г. 14 дни в манастира „Седемте престола“, укривайки се от кърджалиите и черкезите.

Той е автор на първата книга на новобългарски език – сборника „Неделник“.

Поп Стойко Владиславов се венчава за Ганка Хаджиатанасова, с която има четири деца: Цонко, Владислав, Мария и Ганка. Цонко се жени за Гана Хаджи Танасова и е бащата на княз Стефан Богориди (Стойко Цонков Стойков), чийто син Алеко (Александър) Богориди е първият областен управител на Източна Румелия. Мария е майка на бъдещия епископ Поликарп Патарски.

Софроний Врачански умира в Румъния през 1813 г.

Канонизиран е за светец от Българската православна църква през 1964 г.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки