Американско издание разказва за връзката на Обама с биолабораториите в Украйна


Американско издание разказва за връзката на Обама с биолабораториите в Украйна
10 Март 2022, Четвъртък




Автор: Десант

Американското издание The National Pulse припомня статия от 18 юни 2010 г., според която Барак Обама, който по онова време още е сенатор от щата Илинойс, участва в сключването на сделка по строителството на биолаболатория в Одеса. 

Публикацията, озаглавена „Биолаборатория се открива в Украйна“ се разказва също и за ролята в този процес на бившия сенатор Дик Лугар.



„Лугар казва, че плановете за създаването на обекта са от 2005 г., когато той и тогавашният сенатор Барак Обама са встъпили в партньорски отношения с украински официални лица. Люгар и Обама са подпомогнали и координирането на усилията на американските и украинските изследователи в тази година в опита им да проучат и помогнат да се предотврати птичия грип“ - цитира на 8 март The National Pulse стария материал.

Според отчета на Комитета на Националната академия на науките на САЩ за 2011 г., одеската лаборатория „отговаря за изолирането на особено опасни биологични патогени“. При това в статията се съобщава, че на базата на сключеното през 2005 г. споразумение за сътрудничество между Пентагона и министерството на здравеопазването на Украйна, тя е получила трето ниво на безопасност.

Целите на сътрудничеството били предотвратяване на разпространението на технологии, патогени и знания, които може да се използват при разработването на биологическо оръжие.

По информация в съобщението, в лабораторията са се занимавали с изучаването на Ебола и вируси от II група патогенност с използването на вирусологични, молекулярни и серологични методи. В нея също така се провеждала и подготовка на специалистите по въпросите на безопасност и биозащита при работа с опасни биологични патогени. 

На 9 март от Пентагона заявиха, че информацията за използване на биолаборатории на САЩ на територията на Украйна за разработване на биологическо орижие не съответства на действителността. От ведомството нарекоха това твърдение смехотворно. 

В същия ден обаче заместник държавния секретар на САЩ по политическите дела Виктория Нуланд заяви, че в Украйна има биологични лаборатории, където се провеждат изследвания. По думите й, Вашингтон се опитва да не допусне преминаването на обекта под контрола на руската армия. 

Членът на комитета на Държавната Дума по безопасност и противодействие на корупцията Абдулхаким Гаджиев отбеляза в интервю за „Известия“ на 9 март, че изявлението на Нуланд относно биологичните лаборатории на територията на Украйна може да се разглежда като част от плана за подготовска на провокации, свързани с използването на бактериологично оръжие. По думите му, американските биолаборатории „по странно стечение на обстоятелствата“ се намират по периметъра на руската граница.

Междувременно, на 10 март официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков обяви, че в създадените и финансирани от САЩ биолаборатории в Украйна са се извършвали опити с коронавирус и прилепи.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки