ЕС постига съгласие за разширяване на обхвата на санкциите срещу Русия и Беларус


ЕС постига съгласие за разширяване на обхвата на санкциите срещу Русия и Беларус
Ключови думи: ЕС, Русия, санкции
09 Март 2022, Сряда


За Русия изменението въвежда нови ограничения върху износа на технологии за морско корабоплаване и радиокомуникации

Автор: Десант

Европейската комисия приветства постигнатото съгласие на държавите членки за приемане на допълнителни целенасочени санкции с оглед на положението в Украйна и в отговор на участието на Беларус в агресията.

По-специално новите мерки налагат ограничителни мерки на 160 лица и изменят Регламент (ЕО) № 765/2006 относно ограничителни мерки с оглед на положението в Беларус и Регламент (ЕС) № 833/2014 относно действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Тези изменения създават по-тясно съгласуване на санкциите на ЕС по отношение на Русия и Беларус и ще спомогнат да се гарантира още по-ефективно, че руските санкции не могат да бъдат заобикаляни, включително чрез Беларус.

По отношение на Беларус мерките въвеждат забрани за SWIFT, подобни на тези в руския режим, поясняват, че криптоактивите попадат в обхвата на „прехвърлими ценни книжа“ и допълнително разширяват съществуващите финансови ограничения, като отразяват вече въведените мерки по отношение на санкциите срещу Русия.

За Русия изменението въвежда нови ограничения върху износа на технологии за морско корабоплаване и радиокомуникации, добавя Руския морски корабен регистър към списъка на държавните предприятия, подлежащи на финансови ограничения, и въвежда предварителна разпоредба за обмен на информация за износа на оборудване за морска безопасност.

Още 160 лица са включени в списъка във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки