Мартеницата под микроскоп: Защо да не я закачаме по дърветата


Мартеницата под микроскоп: Защо да не я закачаме по дърветата
Снимки: Lessplastic Bulgaria
09 Март 2022, Сряда


Традицията вече не е това, което е било

Автор: Десант

В миналото мартениците са се правили от вълна. Такава е била традицията, пък и някога хората всичко правили с естествени материали.

Сега обаче има изобилие от всякакви изкуствени влакна. Много от нишките, които сега се продават и приличат на естествена вълна, всъщност са от синтетичен материал – полиестер. Полиестерът е другото име на PET (Polyethylenterephthalat) – това, от което се правят всички пластмасови бутилки и опаковки със знак за рециклиране.



Въпреки че много добре наподобява вълнена прежда, това всъщност е пластмаса, която се разпада и превръща в малки пластмасови нишки – печално известната микропластмаса. Тези почти незабележими частици попадат с милиони сред природата. И колкото по-малки са те, толкова повече организми могат да ги погълнат. Освен това могат да попаднат и във водата и в храната, която консумираме. 

От Lessplastic Bulgaria предупреждават, че спазвайки традицията да връзваме мартеници по дърветата, да ги хвърлим в някоя река или да ги сложим под камък, когато видим първите щъркели, всъщност вредим на природата, а и на собственото си здраве. 



Затова от организацията призовават, като свалим мартеничките си, да си ги запазим вкъщи. Ако са изработени от чиста вълна, разбира се, няма да е проблем да се положат под камък, но трябва да сме сигурни, че нишката е вълнена, а не от изкуствена материя, имитираща домашна вълна. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки