Безпристрастно за филма „Ботев“ на Максим Генчев – най-стойностния негов проект като реализация


Безпристрастно за филма „Ботев“ на Максим Генчев – най-стойностния негов проект като реализация
07 Март 2022, Понеделник




Автор: Борислав Гърдев

За моето поколение филмите за Ботев са повод за размисъл, спомени и неизбежна база за сравнение.

Естествено, след като гледах творбата на Максим Генчев, се сетих за охуления на времето, а след това величан епос на Никола Корабов „Свобода или смърт“ (1968). И какво се оказва?

Корабов и сценаристът му – маститият писател Васил Попов, са подходили прекалено предпазливо и дори страхливо към темата. В техния филм липсва разколът в революционното ни движение, както и сложните и нелицеприятни отношения на Ботев и Каравелов. А за куриозния начин по финансирането на четата с така наречената лоена афера, приключила на 13 януари 1876 г., и за измамата на Стоян Заимов към четниците, дори не е намекнато.

Всичко тръгва от превземането на „Радецки“ и приключва като легенда със смъртта на Ботев  привечер на 20 май 1876 г. от неизвестен куршум, пратен от незнаен враг.

Проблемът с филма на Корабов бе в неговия контекст. Сниман и завършен през крамолната 1968 г., той неизбежно и ненатрапчиво засяга свръхважната тема за отношението на интелигента към народа – поетът революционер Ботев, тръгнал да освобождава народа си, който не го разбира и го изоставя.
Ето заради този акцент филмът бе навремето остракиран, а не поради играта на Милен Пенев, който се справи прилично и в добавка имаше поразителна прилика със своя герой.

Как стоят нещата сега, през 2022 г.?

За „Свобода или смърт“ навремето имаше щедро финансиране – политбюро на управляващата партия лично гледа заснемането на сцената със слизането на четата на козлодуйския бряг, а лентата събра близо 1200 000 зрители, което си беше рекорд за най-сушавата откъм зрители за нашето кино година.

„Ботев“ на Максим Генчев си е напълно семейно-приятелско начинание. Генчев и „Дема филм“ осигуряват сами финансирането, подкрепя ги и кметът на Калофер Румен Стоянов, постановчикът, който е и сценарист и продуцент разчита на вярната си съратница Десислава Ковачева, с която направи „Дякон Левский“ (2015) и която тук е и съсцеинарист, а в режисурата помага Матей Генчев.

За довършването на творбата съдейства и БНТ, което е важен знак, че ръководството на обществената ни телевизия е преценило, че проектът си струва и е редно да бъде подкрепен.

Гледах „Ботев“ с голямо внимание, помнейки канонадите около „Дякон Левский“.

Сега Генчев е обран, стегнат, мотивиран, сценарият му фиксира най-важните събития от последната година от живота на Ботев, без да заобикаля нито един от известните ни щекотливи проблеми. Режисурата като цяло е стабилна, като най-очевиден е напредъкът при монтажа – за 140 минути екранно време не установих с едно-единствено изключение – сцената с гайдаря на хълм, нищо излишно, ненужно или немотивирано поднесено.

Има, разбира се, и волности – Ботев разговаря на кораба „Радецки“ с капитан Енглендер – Иван Николов на български, като се знае, че диалогът е бил на френски, както е във филма на Корабов, но те са простими. В диалога са вкарани откъси от стихове, статии и писма на Христо Ботев, привидно волно, но винаги обслужващи ефективно съответния епизод.

Като цяло Генчев и Ковачева са се придържали стриктно към достоверността на поднесената история, като според мен съвсем съзнателно са заложили на черкезката следа в убийството на войводата, тъй като не са искали да влизат в тресавището на полемиките и догадките дали смъртта на гения не е дело на човек от щаба на четата, тоест от най-близкото му обкръжение.

Точно и затова Никола Обретенов – Матей Генчев мъкне на гърба си към върха на планинското било тежко ранения Апостолов – Боян Фъцов.

Хареса ми и подходът на Максим Генчев при реализацията и експозицията на сраженията на Милин камък и Околчица – с много динамика, пушечна стрелба и екшън, както и трябва да бъде в подобен филм, като заслугата е и на оператора Христо Генков („Дякон Левсий“), а не битката да се представя протяжно и натруфено, както бе при Корабов.

Любопитен е и начинът, по който Максим Генчев при разкриване образа и драмата на Ботев. Още в увода е посочено, че той е първо поет, след това учител и вестникар и накрая революционер. В интерпретацията на Деян Жеков е преди всичко искрен, напорист, смел и любящ съпруг, който не ламти за слава, мечтае да бъде учител и по принуда става войвода на чета, въпреки че веднага след пристигането в Козлодуй възлага ръководството й на Никола Войновски – Александър Иванов.
Целта е прозрачно ясна – във военната единица той отстъпва на професионалиста, тъй като иска да е равен, а не изведен напред спрямо своите другари.

Умело е показана на екрана и къде е силата му в походите и сраженията – в неговата храброст и в умението да нахъсва четниците за борба и саможертва.

Не коментирам дали това е най-удачният избор за образа на Христо Ботев, след като Максим Генчев го е избрал, значи му е повярвал, независимо от скромния му екранен опит от „Американска нощ“ (2021) на Алесио Дела Вале.

На мен ми допадна приземеността и хуманизма в артистичната интерпретация, желанието на Жеков да покаже преди всичко човешката драма на Ботев, а не да го прави свръх герой на пиедестал.

И като засягам темата за актьорския подбор, отбелязвам с удовлетворение, че като цяло той е на ниво.
Остава  в съзнанието ни одухотворения портрет на митрополит Панарет Рашев на Георги Кадурин, Владимир Солаков, когото помним от „Пътят на честта 2“ (2021) на Виктор Божинов е убедителен като меркантилния и уязвим Любен Каравелов, колоритен е Петьо Цеков ( „Пътят на честта“ ,2019) като префекта, добра изява има Максим Генчев като спекуланта Симов, стабилни са и Матей Генчев („На педя от земята“, 2016) като Никола Обретенов и Николай Априлов като Младен Скачоков.

Някогашният Левски Веселин Плачков открадва шоуто с петминутната си експанзивна изява на Бенковски, а най-приятната изненада е одухотвореното и ефирно излъчване на Неда Спасова („Останалото е пепел“, 2020, „Откраднат живот“,2021) като Венета Ботева.

Специални комплименти заслужава Николай Илиев, създал силен и убедителен персонаж в лицето на черкезкия  водач Джамбол, убиецът на Ботев. Зная, че Илиев има много недоброжелатели, които не го харесват  като режисьор, а още по-малко като актьор. Бих им препоръчал да го гледат в тази му неблагодарна и тежка да реализация роля и да видя дали ще си променят мнението за неговите качества и възможности.

Докато течаха финалните надписи, обърнах внимание и на удачно използваната музика на Добромир Кисьов, която, без да е нещо бомбастично или ненужно патриотарски фрапиращо, създава необходимия фон за адекватното протичане на  кинодрамата.

В заключение посочвам, че с всичките си знайни и незнайни кусури „Ботев“ е най-стойностният филм в биографията на Максим Генчев.

Явно, ако и да е чепат характер, той си е взел поука от баталиите около „Дякон Левский“ и този път с повече амбиция,увереност и съобразителност е създал продукт, който ще допадне на зрителите.

Съдя по себе си и реакциите в киносалона, в който бях – средна посещаемост – но не от двама души и добронамереност в коментарите при излизането от него.


В категории: Коментари , Добри Вести

23
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
23
Виктор Стаменов
21.04.2023 07:26:26
0
0
Този филм е легенда! След 100 г ще се гледа като документален образ на сегашното кино! Браво на Генчев, разбрах от каталога в Кан за български филми , че е сценарист, монтажист, режисьор и актьор на филма.
22
Симеон Горчев
14.04.2023 10:07:19
0
0
Чета разни писания за филма на Генчев от мишки, които сякаш са направили камара от исторически филми! Някой бил гледал 5 мин ама писал глупости два часа?!
21
Милена Владимирова
13.04.2023 04:25:49
0
0
Гледах филма с интерес, плаках три пъти, когато в печатницата Ботев разказваше за “очакването на Месията”, прощаването му с Венета и на финала, когато гледаше птиците в небето... прочетох ревюто на кинокритика г-н Гърдев с респект - така се прави филмов анализ!!! Проучих биографията на режисьора, този човек сам си намира някакви минимални средства, пише сценарий по исторически документи, снима с актьори-двойници на героите, монтира сам филмите си и след успешен публичен показ, вместо държавна подкрепа - награди и внимание, става обект на медийна омраза и колегиална завист... необяснимо!!! Чудя се кой нормален човек би издържал подобно отношение, без да полудее или прояви агресия??? Поклон пред страдалеца г-н Генчев и съм убедена , че след време името му ще бъде еталон на истински българин в областта на културата!!!
20
Дидо С.
11.04.2023 18:55:16
0
0
Наложи се да гледам филма,след като на много страници се изказах негативно. Доста съм резервиран към това режисьорско наве и ние да покаже Ботев като обикновен човек, без да го снима отдолу нагоре като величествен паметник... Нещо ценно долових - Ботев не е знаел, не е живеел със самочувствие на героя, когото днес чевстваме. Бил е човек с грижи , задължиния и отговорности. И тръгва по пътя на своите стихове “БОРБА”...
19
Кмета
11.04.2023 17:06:27
0
0
Филмът се гледа на един дъх ако се знае историята от 1875/76 г. Изчистен от всякакви измислици, добри актьори - двойници на героите, добра режисура, камера , сценарий и въздействащ финал!!!
18
Краус Новак
11.04.2023 07:17:23
0
0
Живи хора с мотивация ! Характерите са изведени майсторски, големия режисьор умее да остава “скрит” за сметка на действието. Силит финал , метафоричен “Жин е той!”
17
Ралица Ц.
10.04.2023 23:48:06
0
0
Вълнуващ епизод на Ботев и Венета. Много красиви актьори!!! Ами такива са били млади , неопитни , готови да оставят любов и живот за България!!!
16
Стефан Вутов
10.04.2023 23:44:26
0
0
Великолепен филм. Следва историята от последната година на Ботев по записки на Захари Стоянов. Учебник за будните ученици. Браво!
15
Абе
06.01.2023 07:46:13
0
0
Вчера гледах много тъп филм с Долф Лундгрен. Абе, колко добър и професионален изглеждаше тоя филм в сравнение с немощното изделие Генчево!
14
Ханко от село Осеня
06.01.2023 07:37:09
0
0
Вие подигравате ли се с нас??? Или смятате българите за идиоти, които нямат критерий за стойностно кино??? Най-силната американска боза изглежда убедителна и стойностна в сравнение с това изделие на ниво училищна самодейност! Пенсионери- аскери едва пъплят по баира, четник замахва със сабя и турчинът е убит, без да е докоснат, четник гони заек, друг изучава бухал, Ботев крещи истерично и така нататък, и така нататък... Все пак сме 2023 година. По света се правят изключително стойностни исторически филми. Не се опитвайте да защитавате тази пародия!
13
Станчо
05.01.2023 08:44:00
0
0
Май сме гледали различни филми ...
12
ивчо
04.01.2023 06:38:52
0
0
Няма сюжет, единственото нещо, което ми хареса във филма е актьорът, който играе Ботев, (дори може да се справи много по-добре с по-добър режисьор) . Филмът беше каша, защо да постави Плачков като Бенковски, когато той беше Левски в предишния филм? Краят не беше нищо особено и беше такъв срам за името на Ботев. Къде беше героизмът, борбата, волята за оцеляване от нашите герои. Сякаш никой не е имал цел да оцелее и да се бори за България. Покажете борбата за набиране на други българи да се включат в борбата, покажете борбата, която всеки е имал в битката с османците. Кой е
Джамбол в нашата история? И как е тоя дето уби Ботев. Как така Ботев е стоял да го разстрелват? Плюс защо Ботев е прострелян в сърцето, а не в главата. Останалите революционери изглеждат като хлапета, които си играят да се представят за нашите герои. Срам Генчев срам
11
Дико
03.01.2023 16:24:13
0
0
Според мен, авторът на тази публикация може би е чел само сценария на филма, но не го е гледал. Или пък говори за нещо, което аз не съм гледал.
Да оставим историческите факти настрана (защото и тук има доста какво да се каже), но сцени, в което едни напълно лишени от актьорски качества хора рецитират патетично-театрално някакви извадки от произведенията на Ботев, гледайки с празен поглед в нищото, не са кино, а посредствена читалищна самодейност. Между другото, кметът на Калофер показа най-добри актьорски качества. Отделно - напълно се губеше връзката между отделните кадри - нито стана ясно какви са тия черкези и башибозуци, нито какви са онези момичета, едната от които беше дъщеря на... не разбрах на кого, а другата (с пушката), която пък я убиха.
"Битката" на Милин камък беше карикатурна, в лошия смисъл. И на никого не стана ясно колко пъти се качиха до Милин камък, защото планинският хълм Веслец е доста нисък. Нито стана ясно как башибозукът се смени с редовна турска "армия" (разбира се, в най-отвлечен смисъл). На никого не стана ясно как от Веслец стигнаха до Врачанския балкан и Околчица. И т.н, и т.н.
И накрая, направих си труда да напиша горното единствено защото става дума за Ботев и нашата история. А това произведение не заслужава друго, освен човек да се изплюе в него!
10
Тони Йорданов
03.01.2023 07:12:22
0
0
Слаб филм. Съжалявам, че го гледах заедно със 17 годишна та си дъщеря. Показва липса на уважение към героите революционери и българският народ.
9
Георги Василев
02.01.2023 22:29:35
0
0
Всеки читалищен театър ще има повече уважение към Ботев от....
8
Георги Василев
02.01.2023 22:29:33
0
0
Всеки читалищен театър ще има повече уважение към Ботев от....
7
Георги Василев
02.01.2023 22:29:29
0
0
Всеки читалищен театър ще има повече уважение към Ботев от....
6
Румяна Неделчева
02.01.2023 21:17:10
0
0
Спрете да пародирате!Не докосвайте повече паметта на гениите-словото и делото им са достатъчно могъщи,който иска да ги усети, ще го направи,без да да му е нужно такова нещастно визуализиране.Пощадете децата ни!Явно нашето съвременно кино не е дорасло да прави исторически филми като "Време разделно" и др.Стиховете на Ботев са достатъчни!Не го опорочавайте!
5
Българин
02.01.2023 21:15:18
0
0
Съжалявам,че го гледах до края ! Жалък ! Объркващ ! Нямаме нужда от такива филми !!
4
Росен Русев
02.01.2023 21:10:09
0
0
Слаб е оценка, на тази измишльотина и оценката е много
По света от пръдня история правят
Ние от история и пръдня не можем
Пародия
3
Николай Купеников
02.01.2023 21:06:53
0
0
За мен, това ...нещо, не просто е изхарчило едни 300 000лв, които биха могли да отидат за нещо смислено. То е ...пародия с изкуството КИНО.
Удивително напомня бозите от началото на 90-те години на миналия век! Режисура, сценарий , актьорска игра - тотално разочарование за мен! А все се надявах, че най-сетне ще излезе стойностна продукция за някой от националните ни герои.
Ако киното е изкуство, то това със сигурност не е кино.
2
Николай Купеников
02.01.2023 21:06:44
0
0
За мен, това ...нещо, не просто е изхарчило едни 300 000лв, които биха могли да отидат за нещо смислено. То е ...пародия с изкуството КИНО.
Удивително напомня бозите от началото на 90-те години на миналия век! Режисура, сценарий , актьорска игра - тотално разочарование за мен! А все се надявах, че най-сетне ще излезе стойностна продукция за някой от националните ни герои.
Ако киното е изкуство, то това със сигурност не е кино.
1
Ивайло Милчов
02.01.2023 19:59:44
0
0
Много обичам да гледам българско кино, но...
Това за мен без да искам да налагам мнение е бльоджа. С това не можете да заинтересувате хората( много е сухо) ,та камо ли подрастващото поколение. "Време разделно" , "Козият рог" от по старите. Мноого се помнят.
Този го гледам все още ,щот съм мнооого търпелив.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки