Българите в Атина си взеха прошка (СНИМКИ)


Българите в Атина си взеха прошка (СНИМКИ)
07 Март 2022, Понеделник


Грандиозна и запомняща се изява събра българската общност от гръцката столица в сградата на театър „Арго“

Автор: Десант

В деня за Прошка, грандиозна и запомняща се изява събра българската общност от гръцката столица в сградата на театър „Арго“.  Културно- просветно дружество „Будители” , възпитаниците на Българското неделно училище „Св.св. Кирил и Методий” и фолклорна танцова формация „Върти оро“, представиха  един уникален по рода си спектакъл.

На сцената учениците, танцьорите и певците успяха да ни потопят в магията на българското слово, танц и песни със седянка, на фона на която бяха проследени всички зимни празници според българския традиционен календар.

Сред гостите на празника бяха представители на неделните училища в Атина „Паисий Хилендарски“ и „Васил Левски“, на българското посолство  в гр. Атина, родители и приятели на БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Атина.

Седянката, включваща Коледа, Сурва, Бабинден, Трифон Зарезан и Прошки, чрез актьорското майсторство на учениците, танците и песните представиха по незабравим начин българската култура и дух. Декорът изработен от извънкласната форма по рисуване, пренасяше присъстващите в родна България чрез предмети и картини, носещи   български уют и топлина. Музикалното оформление, и най-вече  децата, успяха да предадат празнична атмосфера на публиката, която  не преставаше да аплодира. Финалът  беше наистина трогателно запомнящ - задружно българско хоро, изпълнило цялата зала, поведено  от главните герои в спектакъла.

За реализирането на празника се включиха родители  на учениците от   БНУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Атина, ФТФ „Върти оро“ и българи  милеещи за родината.

Православната църква отбелязва днес Неделя Сиропустна. Обредността на този ден, известен и като Сирни заговезни или Сирница, е подчинена на подготовката за 49-дневния пост до Великден. Според българската народна традиция, празникът е границата между зимата и пролетта.















В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки