Санкции срещу подкрепяните от Кремъл медии „Русия днес“ и „Спутник“


Санкции срещу подкрепяните от Кремъл медии „Русия днес“ и „Спутник“
02 Март 2022, Сряда


Мерките обхващат всички държави - членки на ЕС, и са пряко приложими незабавно

Автор: Десант

Европейският съюз прие санкции срещу активите на Кремъл, използвани за дезинформация и манипулиране на информацията. След съобщението, направено от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в неделя, Съветът на Европейския съюз взе решение да преустанови, считано от днес, разпространението на държавните канали за дезинформация „Русия днес“ и „Спутник“ в целия ЕС.

„Русия днес“ и „Спутник“ играят съществена и основна роля за по-нататъшното осъществяване на агресията на Русия срещу Украйна и за подкрепата за тази агресия.

И двете медии участват в координираните усилия за манипулиране на информацията, вкл. за дезинформация, както това е документирано още от 2015 г. от Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство към Европейската служба за външна дейност.

С оглед на сериозността на положението и в отговор на действията на Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна, е необходимо и в съответствие с основните права и свободи да се въведат допълнителни ограничителни мерки и да се преустановят дейностите на „Русия днес“ и „Спутник“ по телевизионно и радиоразпръскване, осъществявани в ЕС или насочени към него.

Санкциите обхващат всички средства за предаване и разпространение, напр. чрез кабел, сателит, IP телевизия, платформи, уебсайтове и приложения. Спрени са всички съответни лицензи, разрешения и договорености за разпространение. Тези мерки обхващат всички държави — членки на ЕС, и са пряко приложими незабавно.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки