В Балчик ще правят възстановка на казармената клетва и ще представят изложба „Когато момчето става мъж"


В Балчик ще правят възстановка на казармената клетва и ще представят изложба „Когато момчето става мъж"
Снимка: bgspomen.com
28 Февруари 2022, Понеделник


Проявите са организирани от музея в морския град и Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново

Автор: Десант

Историческият музей в Балчик, съвместно с Националния военен университет „Васил Левски“ във  Велико Търново, организират възстановка на казармена клетва. Тя ще се проведе на 4 март от 14,00 часа на площад „21 септември“ в Балчик.

Също така под егидата на Министерство на отбраната на Република България и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ ще бъде показана изложбата на д-р Илия Вълев от Регионален исторически музей – Велико Търново „Когато момчето става мъж… Казармата през онези 45 години“. Тя ще бъде открита на 4 март от 15,00 часа в зала на балчишкия Исторически музей.



 „За реализиране на целите на патриотичното възпитание е необходимо активното включване в духовния живот на обществото както на децата, така и на възрастните. Задачата на обществените културни институции е да поддържат чувството за принадлежност към културната традиция на нацията, запазването, обогатяването на националните ценности, както и тяхната приемственост за всяко следващо поколение“ - отбелязват от музея в Балчик.

А ето каква беше войнишката клетва по времето на соца:

„Аз, гражданин на Народна република България, като встъпвам в редовете на Въоръжените сили, тържествено се заклевам да бъда честен, храбър, дисциплиниран и бдителен воин, да пазя строго военната и държавната тайна, безпрекословно да изпълнявам законите, военните устави и заповедите на своите командири и началници.

Заклевам се добросъвестно да изучавам военното дело, с всички сили и средства да пазя военното и народното имущество и до последния си дъх да бъда предан на своя народ, на своята социалистическа родина и на народното правителство.

Готов съм винаги по заповед на народното правителство да защитя своята родина – Народна република България – и като воин от Въоръжените сили се заклевам да защищавам родината си мъжествено, умело, с достойнство и чест, без да щадя кръвта си и дори живота си за постигане на пълна победа над враговете.

Ако наруша тази моя тържествена клетва, нека ме постигне суровото наказание на закона на Народната република и всеобщата омраза и презрение на трудещите се.“


От 1996 г., съгласно чл. 89 от Закона за отбраната и въоръжените сили, всеки военослужещ вече се заклева, изричайки следните думи:

„Заклевам се в името на Република България да служа честно на народа си, да спазвам Конституцията, законите на страната и военните устави, да изпълнявам безпрекословно заповедите на своите командири и началници, храбро да защитавам целостта и независимостта на моята Родина и ако се наложи, да дам живота си за нея, за воинската чест и за славата на бойното знаме. Заклех се!“.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки