Стартира проектът за изграждане на подземни инсталации и разделно събиране на отпадъци в Ахелой


Стартира проектът за изграждане на подземни инсталации и разделно събиране на отпадъци в Ахелой
24 Февруари 2022, Четвъртък


Разделно ще могат да се събират освен хартия, пластмаса и стъкло, още и текстилни отпадъци и отпадъци от кожа

Автор: Десант

Кметът на Поморие Иван Алексиев подписа договор за безвъзмездно финансиране на проект по ОП „Околна среда“ за изграждане на подземни инсталации за съхранение на смесени битови отпадъци и разделно събиране на специфични потоци от битови отпадъци в Ахелой.

Проектът включва изграждане на 6 броя подземни инсталации от по 3 подземни платформи, чрез вграждане на подземни съдове за събиране на отпадъци. Разделно ще могат да се събират освен хартия, пластмаса и стъкло, още и текстилни отпадъци и отпадъци от кожа – кожени изделия, обувки, чанти.

Проектът цели да се минимизира разхвърлянето на битовите отпадъци на местата, където се изхвърлят, което ще ограничи разнасянето на зарази и неприятни миризми, както и ще осигури възможността за разделно събиране, рециклиране и подготовка за вторично употребяване на текстилни отпадъци.

Подземните инсталации ще се изпълнят чрез вграждане на подземни съдове за събиране тип „Бобър“ с вместимост от 1100 – 1200 литра – стоманобетонова шахта, с определени размери за разполагане на по 3 броя контейнери, с пряка връзка с надземни приемни кутии, които остават с капак на повърхността на терена. Инсталациите изцяло ще са разположени на територията на град Ахелой, в зоните със завишено обществено ползване, като централна градска част, парково пространство, зони с повишено количество ползватели на услугите по сметосъбиране.

Изпълнението на проекта предвижда провеждане информационни кампании за повишаване на осведомеността, за популяризиране на резултатите от проекта и разпространяването на информационни брошури, в които ще бъдат описани по същество инсталациите и илюстрирани начините на ползване.

Срок на изпълнение: 16.01.2024

Проектът „Изпълнение на подземни инсталации за съхранение на смесени битови отпадъци и разделно събиране на специфични потоци от битови отпадъци”, се изпълнява по процедура за подбор на проектни предложения № BG16M1OP002-2.009 ОПОС, по Приоритетна ос 2 „Отпадъци” – „Демонстратиционни проекти в областта на управление на отпадъците”, на Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки