Закон популяризира звуците и миризмите на френската провинция


Закон популяризира звуците и миризмите на френската провинция
24 Февруари 2022, Четвъртък


Нормативният акт постановява, че кукуригането на петлите, звънът от хлопките на кравите, бръмченето на тракторите или миризмата на оборска тор са част от природното наследство на Франция

Автор: Десант

Малко известно е, че във френското право съществува един твърде интересен закон. Той се отнася за 
т.нар. „сетивно наследство на френската провинция“ и е приет в началото на 2021 г. под името Закон за защита на селските звуци и миризми във Франция.

Нормативният акт постановява, че кукуригането на петлите, звънът от хлопките на кравите, бръмченето на тракторите или миризмата на животни и оборска тор са част от природното наследство на страната и е под защитата на закона.



До приемането му се стига след дълго нагнетяваното напрежение в прованса между местните жители и новозаселилите се там или пък почиващи в населеното място, които негодуват от съпътстващите селския живот звуци и миризми. 



Може би най-популярен в това отношение е случаят с двегодишният петел на име Морис, чийто собственик спечели съдебен спор през 2019 г. със съседи, които бяха възмутени от неговото кукуригане всяка заран в 6 ч. и настояваха птицата да замълчи. Те твърдяха, че като им пречи да спят, петелът „застрашава здравето им“! 

Стопанката на гласовитата птица организира петиция под надслов „Спасете Морис“ и събра 30 хиляди души в защита на питомника си. В крайна сметка магистратите го защитиха и отсъдиха, че петелът може да пее колкото си иска.




В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки