В Шотландия ще помилват посмъртно хиляди вещици


В Шотландия ще помилват посмъртно хиляди вещици
23 Февруари 2022, Сряда


Те са били съдени и екзекутирани преди векове за магьосничество

Автор: Десант

Парламентът на Шотландия скоро може да разгледа възможността за посмъртно помилване на хиляди  жени, които преди векове са били съдени и екзекутирани за магьосничество, предаде Euronews преди дни.



Депутатът от шотландския парламент Натали Дон написа в социалните мрежи, че ще започне процедура по изготвяне на законопроект за помилване на осъдените и екзекутираните „вещици“.

„Неправилното криминализиране на тези жени само засилва стереотипите за пола в съвременността и вярвам, че поправянето на тази грешка ще окаже реално въздействие за оспорване на патриархалните нагласи, които все още съществуват в обществото“, заяви Дон, член на мнозинството от Шотландската национална партия.

Тя благодари на групата „Вещиците на Шотландия“, ръководена от адвокат Клеър Мичъл, която се бори обвинените във вещерство между 1563 и 1736 г. да бъдат помилвани по съдебен ред, да получат официално извинение и национален паметник.

Историците твърдят, че около 3837 души са били обвинени в магьосничество по силата на шотландския Закон за магьосничеството, който е в сила близо 200 години.

Трудно е да се оценят точните мащаби на шотландския лов на вещици, като се има предвид фрагментарния характер на запазените архивни документи. Само те сочат, че в периода между XVI и XVIII в. в Шотландия са гледани 3300 дела с обвинения в магьосничество. От тях регистрираните екзекутирани са 1400. Но реалният брой на пострадалите от ппреследванията несъмнено е много по-голям.



По това време вещерството се смятало за смъртно престъпление и осъдените за него били удушавани, а след това и изгаряни на клада, за да не остане тяло за погребване. Две трети от заподозрените били сполетени от тази съдба – огромна цифра за малката страна.

Заподозрените също така били хвърляни в затвора и измъчвани, за да направят самопризнания, докато очаквали процеса. На жените не било позволено да говорят в своя защита.

Лишаването от сън било използвано като форма на изтезание, както и намушкването на заподозрените с игли, за да се открият следи от „дяволския“ знак.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки