Варненец е кандидат за общински съветник в Лондон


Варненец е кандидат за общински съветник в Лондон
Снимка: newsbg.co.uk
23 Февруари 2022, Сряда


Ако бъде избран, Нишан Джингозян ще е един от малкото европейци на такава позиция

Автор: Десант

Българинът Нишан Джингозян ще бъде кандидат на британската Лейбъристка партия в лондонския район Енфийлд за предстоящите местни избори в Обединеното кралство. Ако бъде избран, той ще стане не само първия общински съветник от български произход в тази страна, но и един от малкото европейци на такава позиция.

Вотът ще бъде на 5 май 2022 г. Това ще са избори за всички общински съвети на Лондон и за всички местни власти в Уелс и Шотландия.

Нишан Джингозян заяви при обявяването на номинацията си: ,,Не бих се кандидатирал за изборен пост във Великобритания, ако не се чувствах уверен, че притежавам знания и опит, които мога да предложа. Към това решение ме подтикна и  липсата на политическо представителство на българската общност в Обединеното кралство. Над 320 000 български граждани живеят във Великобритания, а нямаме представителство на политическо ниво. Това е огромен проблем за общност, която изпитва определени затруднения в процеса на интеграция.

Често си припомням една мисъл на Далай Лама: „Ако мислиш, че си твърде малък, за да притежаваш силата да промениш нещо, опитай се да спиш, докато в стаята има комар.”

Живея във Великобритания от 22 години. По-голямата част от професионалният ми път е в сферата на държавната администрация.  Работил съм за няколко от най-големите кметства в Лондон, а през последните години ръководя програми за социална интеграция на общности, определени като приоритетни от екипа на кмета на Лондон, както и от някои локални кметства в британската столица.

През последните две години ръководя голям проект в Енфийлд, Северен Лондон, който се осъществява с подкрепата на 18 училища и 15 партньорски организации. Работим активно и с българската общност в тази част на Лондон. Необходимостта от това да имаме възможност да участваме във вземането на политически решения, които пряко ни касаят, определено оказа влияние върху решението ми.

Признавам, че си задавах въпроса -  да си българин, кандидат за поста – преимущество ли е или недостатък? За съжаление, аз не разполагам с лобито, с което другите общности в Лондон разполагат. Познавам задочно още само един член на Лейбъристката партия, който е от България. Няма да мога да разчитам и на гласовете на българската общност в Лондон. В района, който представлявам, живеят много малко българи.

За разлика от България, в Лондон ще е необходимо да убедя представители на 300 общности, че съм по-добър от другите кандидати и заслужавам да ми бъде гласувано доверие. Това е огромно предизвикателство.

От друга страна, подкрепата, която получавам от Лейбъристката партия, е неоценима. Представителство на всички общности е политика на тази партия, която стриктно се следва.

Избирането ми  ще бъде  позитивен сигнал към цялата българска общност, че няма невъзможни неща и трябва да се борим за правото да бъдем представени на политическо ниво и гласът ни да се чува."

Нишан Джингозян е роден във Варна. Завършил е Техническия университет в морската столица и Кингстън юнивърсити в Лондон. Работи в системата на държавната администрация във Великобритания. Член е на работна група към Foreign and Commonwealth Office във Великобритания и на работна група към ПЕС - PES Migration and Integration Network.

Основател е на Българския център за социална интеграция и култура, Лондон.

Източник: newsbg.co.uk


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки