Как провалът на атентата срещу фон Папен, целящ промяна на хода на войната, се превърна за някои в победа


Как провалът на атентата срещу фон Папен, целящ промяна на хода на войната, се превърна за някои в победа
23 Февруари 2022, Сряда


Един неизвестен епизод от подвизите на Гавраил Савов

Автор: Борис Цветанов

Алън Дълес, който бе ЦРУ, когато ЦРУ бе Алън Дълес, е оставил като завет закона: „Шпионажът е мръсна работа, затова трябва да бъде поверена на джентълмени“. Сам той обаче си падаше по dirty trisk (мръсни номера).

Ни на йота не са му отстъвали и ГПУ, НКВД, КГБ на съветската държава.

В един от тия номера загива предварително обречен млад българин, чието име няма да узнаем никога.
  
Прелюдия

След като Червената армия спира немците пред Москва, духовете в Кремъл не се успокояват. Те са наясно, че настъпва нова опасност.

В Турция посланик на Райха е опитният дипломат, 62-годишният и с политически, и с дипломатически опит Франц фон Папен (1879-1964). Той се очертава враг номер Едно, по-опасен дори от Хитлер.
  
Разузнаването в лицето на агента на Военното разузнаване още от 1924 г. (абсолютна глупост е писаното от невежи в тая област, че Сталин нямал доверие в разузнаването) Гавраил Савов съобщава, че задачата на фон Папен е да въвлече Турция във война със СССР. Лично негова заслуга е, че тайните служби на страната са фрашкани с германски матерни шпиони.
 
Началник на спецотдела на контраразузнаването Азис Исмет всъщност е професионален шпионин от близкото обкръжение на Калтенбрунер (шеф на външното разузнаване към Имперската служба за сигурност) Герхард Хасе.

За RSHA (горепосочената служба) работи началник щаба на армията Мюсеин Баку паша.

Купени са от Берлин три от най-тиражните  седмичници и един ежедневник, който манипулира читателите.

Сам фон Папен ще потвърди данните на Гавраил Савов в спомените си: „Всичко, което предприемах, имаше главна цел влизането на Турция във война срещу СССР“.
  
Но Савов предупреждава Кремъл за друго.

Фон Папен е активен член на организация на аристократи, главно бивши висши военни, които не могат да търпят нищо не разбиращия от военни работи някогашен ефрейтор. За мнозина от тях водач на Германия трябва да бъде фон Папен – и стратег, и държавник. Има и качества, и опит – бил е и вицеканцлер.

Организацията предвижда отстраняване на Фюрера (дори физическо) и поемане управлението от фон Папен.
   
В такъв случай, продължава Савов, очертава се сепаративен договор с Англия, а по-късно и със САЩ и обръщане оръжието на съюзниците срещу СССР. Не случайно фон Папен е наречен в Лондон „Сатаната с цилиндър“, а Чърчил поддържа агенти на М6 в постоянен контакт с германския посланик .
  
Четири години по-късно той просто ще бъде един плагиат на фон Папен, измисляйки операция „Немислимото"“- война на Англия, САЩ и Германия срещу СССР.
  
Савов съобщава и за връзка на фон Папен с Ватикана чрез лични контакти с Анджело Ронкали (и тук българска връзка) – апостолически делегат на Ватикана за Турция и и титулярен архиепископ за Месембрия.

В Кремъл вземат решение: фон Папен трябва да бъде убит.

Големият мръсен номер. Отново българска връзка

В Цариград, център на световния шпионаж, е изпратен 42-годишният легендарен разузнавач Наум Ейтингон. Биографията му е впечатляваща: Далечният Изток, Япония, където с дезинформация изкарва 20 верни на императора шпиони за съветски агенти, за което са екзекутирани; полиглот, Испания, убийството на Троцки.


Наум Ейтингон
  

На Наум Ейтингон е изпратена 28-годишната Муса Малиновска – смела разузнавачка, спортистка, чийто скок с парашут от АНТ 7 от 7035 метра без кислородна маска не счупен и досега.
 
Тя е уникален агент: кара коли, мотоциклети, самолети, планери, точен стрелец, владее френски. Назначена е за преводачка в консулството като французойка „мадам Люси“. Готова е да извърши подвиг в стил „служу трудовому народу“. 
  
Само че в Москва не са й казали истината.

Ейтингон я знае. Най-добре мълчат мъртвите. Атентаторът трябва да умре, без да знае, че е планирано това да стане в момента на „свършване на работата“.
  
Само дето той, макар да е женен за бивша съпруга на колега от НКВД, се влюбва в Муса още от първия поглед. И пише до Берия: „Неподходяща. Искам по възможност атентатор мъж“.

НКВД изпраща българина Иван Винаров
  

Иван Винаров

Той е работил в Истанбул, има връзки с български младежи, заразени от разказите за първата пролетарска държава в света. И лесно намира подходящ млад 24-годишен мъж.

Гавраил Савов, един от най-великите фалшификатори на документи, му изготвя лична карта на името на Омар Токат, студент.

В спомените си „Бойци на тихия фронт“ Винаров не пише за тия работи, прочее самите те не са писани от него, а от писателя на повикване Александър Гиргинов, дори пред него не споделя, това в ония години (1969 г.) не се говореше.


  
Никога няма да узнаем името му, освен малък намек на Винаров пред началника си Павел Судоплатов, че бил момче от Плевен.
  
Специалистът по оръжия и боеприпаси Леонид Корнилов от съветско търговско дружество в Цариград се заема с подготовката на Омар. Той остава удивен от владеенето от студента на пистолета.

Мръсният номер

Омар Токат е инструктиран. Всяка вечер около 17 часа фон Папен се разхожда с жена си по булевард „Ататюрк“ в Анкара. Не е трудно да се приближи на 15 метра. Тогава стреля, след което веднага взривява бомба димка, за да се скрие, като в същото време ще пристигне мотоциклетист да го вземе.

Всъщност инструкторът, както и Ейтингон, отлично знаят, че това не е димка, а мощна бомба. След като атентаторът си свърши работата, не е необходим никому. Даже би бил вреден жив.
  
Всичко е изпипано и разчетено до секунди.

24 февруари. Фон Папен е заедно със съпругата си. Омар приближава и решава, че по-сигурно за него е първо да взриви димката, с пистолета няма да сгреши. И я взривява. 

Но няма вече кога да стреля. Разкъсан е на парчета.Част от десния му крак се закача на клон на дърво на 15 метра. Взривната вълна помита семейство Папен, ще има леки натъртвания, но нищо сериозно.

Епилог

Турската полиция, подпомогната от специалисти, пристигнали от Берлин от Гестапо, попадат на инструктора Корнилов и помощника му. Арестувани са. За делото от Москва пристига най-големият тогава юрист, по-късно и писател Лев Шейнин.
  

Лев Шейнин

Съдът определя 20 години затвор, но след две години делото е преразгледано и осъдените освободени.
  
Над Ейтингон надвисват облаци. Спасява го Гавраил Савов, съобщавайки на Берия, че макар не ликвидирал обекта, атентатът да се счита успешен: Франц фон Папен се отказва да работи за въвличане Турция във войната. Аристократите се отдалечават от фон Папен, Ронкали по указания на папата прекъсва контактите си с посланика на Райха.

Ейтингон си остава жива легенда, развежда се с разузнавачката Олга Зарубина (това му е втория брак) и сключва третия с Муса Малиновска още през 1941 г.
  
През 1947-1948 г. работи по голяма дезинформационна операция срещу ЦРУ в България, но това е друга история...


В категории: Новини , История

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
LOAN FOR INDIA EURO USA WORLDW
16.02.2024 00:44:39
0
0
Do you need a loan? we offer all types of loans, and our offer is fast, safe and very reliable. profit from 2000 euros to 5 million. contact us now to get a loan at a good rate2%. Kindly contact us for more information on how to get started: no matter your location sumitihomelend@gmail.com (WhatsApp) number +918131851434 Mr. Damian Sumiti
3
LOAN FOR INDIA EURO USA WORLDW
16.02.2024 00:44:37
0
0
Do you need a loan? we offer all types of loans, and our offer is fast, safe and very reliable. profit from 2000 euros to 5 million. contact us now to get a loan at a good rate2%. Kindly contact us for more information on how to get started: no matter your location sumitihomelend@gmail.com (WhatsApp) number +918131851434 Mr. Damian Sumiti
2
Davina Claire
02.03.2022 12:38:49
0
0
Здравейте дами и господа; Имате ли нужда от бърз заем в рамките на 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем с Novelty Finance.

Казвам се Давина Клер, аз съм финансов служител и също така съм финансов консултант. Забелязах, че на много хора им е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции поради висока лихва, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или други причини. Тук съм, за да препоръчам на всеки, който търси заем, да се свърже с Novelty Finance за заем при много нисък лихвен процент от 3%. Те са надеждна и надеждна кредитна компания и можете да работите с тях. Можете да се свържете с тях по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация.

NOVELTY FINANCE предоставя решения за финансиране. Предлагат всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други). Те предлагат гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди.

Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
√ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
√ Конкурентни лихвени проценти (3% годишно)
√ Гъвкави условия за погасяване
√ Възможност за по-бързо изплащане на заема
√ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
√ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема.
√ Без скрити такси

Как да кандидатствам:
Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
Ако се интересувате от кандидатстване за заем с Novelty Finance и се нуждаете от повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАТЕТЕ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правила и условия.
1
Частный кредит сейчас - нужны
27.02.2022 21:47:09
0
0
(Рекламные кредиты - займы, кредиты, векселя, небанковские кредиты)
Частные кредиты - я предлагаю: надежное предложение быстрых кредитов онлайн и бесплатно без какой-либо предварительной оплаты

Подробнее здесь: olgaelena0001@gmail.com

Здравствуйте, дорогой клиент, после многих жалоб в последние годы в секторе трансграничного кредитования мы ввели очень строгую правовую процедуру, которая позволит вам нести риск. Все это может вступить в силу через 24 часа, если соблюдены все условия и окончательная установка даты. У нас неограниченная цепочка поставок, и мы доступны для всех слоев общества, которым требуется от 2000 до 50 миллионов евро по процентной ставке 2%. Не стесняйтесь обращаться к нам и воспользоваться этим предложением
Электронная почта: olgaelena0001@gmail.com: WhatsApp (
Пожалуйста, ''Никогда не связывайтесь с кредитором на этом канале'')

Вам нужно занять деньги, и, несмотря на обещания простых и больших кредитов в банках, решающих финансовые проблемы, вы потерпели неудачу в банках, и в этом случае вы можете обратиться за финансовой помощью к частному лицу. Сумма кредита не ограничена. Подробнее здесь: olgaelena0001@gmail.com



Здравствуйте, вам нужны средства на дом, бизнес, покупку автомобиля, велосипедов, открытие собственного дела, личные нужды, долги? Я предлагаю финансовую помощь от 1000 до 100 000 000 с номинальной процентной ставкой 2% независимо от суммы. Укажите точную сумму и срок оплаты в заявке. Для получения дополнительной информации, пожалуйста, свяжитесь со мной по адресу: olgaelena0001@gmail.com

Mgr. Вероника Секельская --- Славка Руснакова ---
Желаем вам успехов и прекрасного дня.


Предлагайте кредиты без страха, без забот и в полной безопасности. ...




Мы предлагаем все виды кредитов, таких как потребительские кредиты, бизнес-кредиты, проектные кредиты, жилищные кредиты и автокредиты. Если вы заинтересованы, свяжитесь с нами (olgaelena0001@gmail.com) для деталей

Преимущества кредита для всех (Рекламные кредиты - займы, кредиты, векселя, небанковские кредиты) Частные кредиты - предлагаю
Подробнее здесь: olgaelena0001@gmail.com

скорость оборудования сразу без подтверждения получения и без проверки реестра

деньги сразу на счет или наличными

для сотрудников, предпринимателей СЗЧО, пенсионеров, рантье,
студенты и т.д.

без обмана и предоплаты

если предложение вам понравилось, не стесняйтесь заполнить заявку ниже! olgaelena0001@gmail.com

Если вы заинтересованы, свяжитесь с нами (olgaelena0001@gmail.com) для деталей
-------------------------------------------------------------

Выгодные кредиты - СМС кредит - легко и быстро- Частные кредиты

Срочный частный кредит - получите небанковский кредит на выгодных условиях

Частный кредит сейчас - нужны наличные деньги прямо сейчас? Проверять!

Последний шанс получить план постоянной компенсации вашего финансового дефицита (olgaelena0001@gmail.com)

Привет, Господь
Частные кредиты являются отличной альтернативой стандартным вариантам финансирования от банка или кредитной компании. Большим преимуществом этого решения является то, что шанс его получения очень высок и требует минимум формальностей. olgaelena0001@gmail.com
Этот тип кредита является последним средством для многих людей, особенно если у вас недостаточно кредитоспособности для получения банковского кредита. Это также возможность для должников и зарегистрированных должников и тех, кто хочет начать прибыльный проект: свяжитесь с нами по адресу: olgaelena0001@gmail.com
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки