Продължава практиката за обмен на мартеници между културните институти в Русе и румънския град Гюргево


Продължава практиката за обмен на мартеници между културните институти в Русе и румънския град Гюргево
Снимка: РИМ-Русе
23 Февруари 2022, Сряда


Преобладаващата част от тях са направени през 90-те години на миналия век от Йова Савова, член на Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти в дунавския град

Автор: Десант

Продължава практиката за обмен на мартеници между културните институти в Русе и Гюргево. Русенският Регионален исторически музей ще покаже образци на пролетния символ в музея „Теохари Антонеску“ в румънския град Гюргево.

Преобладаващата част от тях са направени през 90-те години на миналия век от Йова Савова, член на Задругата на майсторите на народни и художествени занаяти в дунавския град.

Те са изработени в ръкоделни техники – усукване, плетене на една кука и пр., и представляват пискюли за носене на дреха. За направата им са използвани вълна и синтетична прежда.

В изложбата могат да бъдат видени също и гердани, плетени на една кука, гривни за връзване на ръка с различни уплетки на шнура и с добавени мъниста.


В категории: Традиции , Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
най-приятелска съседка ли?
23.02.2022 12:46:26
0
0
https://adevarul.ro/international/europa/papa-francisc-indeamna-retinere-fata-scenarii-mai-alarmante-ucraina-1_621613ba5163ec4271583910/index.html


Tomescu Tom
Chiar și dacă jumătate din Europa, ar reveni sub cizma rusească ...papa ar avea același mesaj .. Va îndemna la pace ... . Ca și cum toți cei anexați/ ocupați de forțele ruse ..musai ar trebui să fraternizeze cu invadatorii .. Și să-și accepte soarta în tăcere .. . Când Stalin bătea palma cu Hitler ..și anexa teritoriile românești ..și atunci tot PACEA conta .. Și când ne-a fost luat Ardealul ... liniștiți a trebuit să fim , fiindcă tot PACEA conta ... Când am pierdut Cadrilaterul, sau ... era vorba tot doar despre PACE ... . " În vara anului 1940, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, România este silită să cedeze Uniunii Sovietice: Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia; Ungariei: Transilvania de Nord, iar Bulgariei: Dobrogea de Sud (la sud de linia Ostrov-Vama Veche); a redobândit Transilvania de Nord prin Tratatul de la Paris din 1947; - În 1948, printr-un protocol bilateral româno-sovietic, Republica Populară Romînă este silită să-i cedeze Uniunii Sovietice, deși cele două state erau aliate și comuniste, insulele Coasta-Dracului (Tătaru-mic), Dalerul mare, Dalerul Mic, Maican, Limba și Șerpilor, primele patru situate pe Brațul Chilia, a cincea la ieșirea acestuia în mare, iar a șasea în larg[1]; aceste pierderi au fost oficializate prin Tratatul româno-ucrainean de la Constanța semnat la data de 2 iunie 1997; - În 2009, după delimitarea frontierei maritime între România și Ucraina prin decizia nr. 2009/9 din 3 februarie 2009 a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga[2], România a mai pierdut o fâșie de ape teritoriale în dreptul golfului Musura prin stabilirea balizelor frontaliere ucrainene nu pe traseul frontierei de jure (de drept) conformă Tratatului româno-ucrainean de la Constanța, ci mai la sud, de-a lungul digului nord de la Sulina și de acolo la linia fixată de CIJ, creând astfel un nou traseu de facto. "



https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/invitati/citestedobrogea-generalul-traian-grigorescu-si-dobrogea-galerie-foto-774481.html

Conform art. VI al Tratatului de la Craiova, prin care Cadrilaterul era cedat Bulgariei, se va înființa Comisia mixtă româno-bulgară, compusă din trei membri români și trei membri bulgari, căreia urmau să îi fie supuse „toate chestiunile relative la aplicarea tratatului de față, chestiuni pentru a căror soluționare nu s-ar fi prevăzut o procedură specială.”

https://www.shtiu.ro/cum-vedeau-nemtii-armata-romana-in-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial-soldatul-roman-este-docil-perseverent-si-rezistent-119210.html

Participarea României la cel de-Al Doilea Război Mondial s-a încheiat odată cu semnarea Tratatului de pace de la Paris (1947). Din păcate, marile puteri au văzut România ca stat învins, astfel că Basarabia, Nordul Bucovinei și sudul Dobrogei (Cadrilaterul) au fost pierdute definitiv dar, țara noastră a reușit să recupereze Transilvania.

https://www.mygarage.ro/cafenea/261954-politica-noi-despre-ei-n-general-977.html

#14647
ifcosmin
Avatarul lui ifcosmin
Senior Member
Posturi: 729
Putere Rep: 3
Reputație: 157
ifcosmin este un splendid ce merită privitifcosmin este un splendid ce merită privit

Nou
Citat:
Postat în original de mauru007 Vezi post
Am citit cu interes ce s-a scris mai sus, imi dau si eu cu parerea, nu sunt expert, dar am ceva bun simt.
Economia Rusiei se bazeaza mult pe resurse naturale, cu toate astea nu sunt in top 10 tari ca putere economica, daca nu mai exporta resurse naturale se duc la vale de tot.
Statele Unite aveau o populatie de 139 milioane oameni in 1945, acum au o populatie de 332 mil. Spre comparatie Rusia avea 170 milioane in 1945, acum au 146 mil.
US are un buget de aparare de 750 miliarde $, Rusia 48 miliarde $, cheltuie mai mult India ca ei de exemplu.
Realist vorbind, Rusia nu e mare putere, nici economic, nici militar cand o comparam cu statele dezvoltate. Au un arsenal nuclear comparativ (ca numar) cu USA, dar deja daca vorbim de razboi nuclear, daca scapa cineva o sa citeasca de Rusia in cartile de istorie.
Asa ca eu unul marturisesc ca nu inteleg ce se intampla acum si care e jocul Rusiei, nu poti sa castigi cand antagonizezi pe toata lumea, nu poti sa folosesti arsenalul nuclear ca iei inapoi tot ce dai. (cel putin la nivel declarativ, ca asa vorbe goale de pe margine, sunt satul, mai vinde USA niste arme la partenerii Nato ca sa ii apere, mai dau din gura la Bruxelles si se fac ca se supara etc)
Ce ne invata istoria, cel mai puternic are mereu dreptate si face regulile, garantiile nu inseamna nimic, Polonia cu toate garantiile Anglie si Frantei a disparut in mai putin de o luna, Romania cu garantiile Angliei si Frantei a pierdut Basarabia si Bucovina si cu Germania a pierdut o parte din Transilvania.
1. In 1945 nu exista Rusia, ci URSS, care ingloba mai multe state.
2. Nu poti avea incredere in cifrele oferite de Rusia.
3. Romania nu avea nicio garantie din partea Angliei si a Frantei. Englezii nici macar nu ne suporta. Polonia, in schimb, avea garantii din partea lor.
4. Garantia Germaniei a venit abia dupa cedarea nord-vestului Transilvaniei catre maghiari si a Cadrilaterului catre bulgari.

https://www.national.ro/stiri-externe/bulgaria-saluta-nazist-in-parlamentul-european-nu-ne-spuneti-noua-ce-sa-zicem-si-sa-facem-video-752940.html

RobinHood Merlin 2022-02-17 23:36 23:36:07

Ia sa ne dati voi cadrilaterul inapoi mai ciumaflecilor….ca tot asa ati pupat papucul lui HITLER in 1940 ca sa luati Durostor si Caliacra.Palatul reginei Maria ce legatura are cu bulgarii?fuck Hitler

https://www.g4media.ro/purtatorul-de-cuvant-al-lui-putin-va-indemnam-sa-va-puneti-intrebarea-ce-rost-are-ca-rusia-sa-atace-pe-cineva-peskov-acuza-occidentul-ca-nu-prea-se-pricepe-la-istorie.html

Bzr
21.2.2022 la ora 3:44 pm

Si uite asa,singure,singurele au plecat din romania ,dupa al doilea razbel mondial,zeci de mii de vagoane cu:grau,porumb,orz,ovaz,sfecla,fasole,etc,cu uraniu,minereuri(de nu stiau nici romanii ce este in ele),batoze,gatere,strunguri(erau de la francezi,ne ajutau sa ne modernizam),tiparnite,tot ce era tehnologie!!!apropo,de CADRILATER de ce nu zice nimeni NIMIC?!?

https://www.reddit.com/r/Romania/comments/sw5tox/ma_tot_intrebamcum_ar_arata_un_mic_dejun_tipic/

Posted byu/glo-bro
Ma tot intrebam,cum ar arata un mic dejun tipic romanesc?

User avatar
level 1
BegottenHickory
·
4 days ago

Cu Moldova si Basarabia. Si desert Cadrilaterul.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки