Искат бургаската спортна зала „Бойчо Брънзов“ да се обособи само за баскетбол


Искат бургаската спортна зала „Бойчо Брънзов“ да се обособи само за баскетбол
Снимка: Уикипедия
18 Февруари 2022, Петък


Треньорите настояват и да се преразгледа методиката, по която баскетболните клубове получават в момента държавно субсидиране

Автор: Десант

Заместник областният управител Пламен Янев се срещна с представители на спортни клубове по баскетбол от област Бургас. Това е само началото от поредицата срещи, които екипът на областния управител ще проведе със спортната общност в региона.

На срещата присъстваха представители на БК „Черноморец Бургас“ – в лицето на Васил Стоянов и Ивелин Ефендиев, БК „Делфин“ – Петко Янков, БК „Черноморец 2014“ – Димо Костов и БК „Вихър“ – Айтос – Дечо Коешинов.

По време на обсъжданията бяха засегнати редица теми, които са на дневен ред за спортната баскетболна общественост в областта. Те потърсиха институционална подкрепа от Областна администрация Бургас по проблеми, обединяващи както клубовете за професионален мъжки и женски баскетбол, така и детско-юношеските школи.

Основна тема беше липсата на достатъчно спортни бази, където да се провежда тренировъчна и състезателна дейност по баскетбол. Треньорите настояха бургаската спортна зала „Бойчо Брънзов“ да се обособи само за баскетбол.

Искането им беше аргументирано, че използването й от други спортове затруднява спазването на тренировъчния график на баскетболистите, а другите зали в Бургас не отговарят на изискванията за баскетболен спорт.

Баскетболните клубове поискаха държавата да финансира строежи на физкултурни салони към училищата само при спазването на предварително определени ясни и точни критерии за безопасност и функционалност.

Треньорите отбелязаха, че новопостроените спортни салони не отговарят на изискването за многофункционалност. Според тях количеството построени салони не е определящо за качеството на спорта, а при неспазване на определени технически параметри, дори е опасно за здравето на спортуващите, основно деца.

Също така да има национална програма за обновяването на поне един училищен двор в модерна спортна площадка за малките населени места, където бюджетите и на училищата, и на общините са ограничени, за да не бъдат децата от тези училища и населени места поставени в неравностойно положение.

Друг момент, който те държат да се преразгледа, е методиката, по която баскетболните клубове получават в момента държавно субсидиране. Според тях действащата към момента система създава усещането за непрозрачност и несправедливост и е крачка назад в сравнение с предходната.

Освен това все повече натоварва клубовете с излишна административна  дейност, без това да спомага за получаване на повече средства или подобряване качеството на спорта.

Предлагат да се приемат законови поправки, в които общините да се задължат да отделят определен процент от бюджета си за спорт, като за пример посочиха други държави, където общините имат задължение 5% от бюджета си да предоставят за спорт и култура.

Представителите на баскетбола в Бургас изразиха недоумението си и относно средствата отделяни за този спорт на национално ниво. Като за сравнение и пример посочиха, че за 2021 г. парите за волейбол са били 2,5 пъти повече от тези за баскетбол.

Да се преразгледат условията по държавната програма „Програма за кадрово осигуряване на спортните клубове“ също беше част от засегнатите теми. Според представителите на баскетболните клубове заложеното подпомагането на един треньор с една минимална месечна заплата на трудов договор е крайно недостатъчно.

За да има истински ефект от програмата и да предполагат нейните условия клубовете реално да се възползват, трябва или да бъде повишена сумата за подпомагане или да бъде допуснато това да става и чрез граждански договор.


В категории: Новини , Спортни новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки