Вадят за пръв път пред публика позлатен тракийски нагръдник тип „Мезек“, открит в Цвяткова могила край Казанлък


Вадят за пръв път пред публика позлатен тракийски нагръдник тип „Мезек“, открит в Цвяткова могила край Казанлък
Снимки: НИМ
17 Февруари 2022, Четвъртък


Некрополът „Косматките“, където е намерен, е проучен от екипа на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г.


Националният исторически музей ще представи пред широката публика изключително ценен позлатен тракийски нагръдник, открит при археологическото проучване на Цвяткова могила, некропол „Косматките“ в землищата на Шипка и Шейново.

Той е проучен със средства на Националния исторически музей от екипа на д-р Георги Китов (Национален археологически институт с музей – Българска академия на науките) и Гаврил Лазов (Национален исторически музей) през 1995 г.

Нагръдникът е изработен е от различни елементи и материали. Основата е масивна желязна яка с форма на луна, която покрива гърдите, раменете и гърба. В областта на шията основата е извита в „Г-образна форма“ за предпазване на врата отпред и отзад. Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна украса покрива напълно желязната подложка. Чрез изковаване са оформени дванадесет надлъжни пояса с различна ширина, изпълнени от шията към периферията.



Нагръдникът е част от богатите златни и сребърни гробни дарове в могилата. Декорираният екземпляр е част от защитно парадно въоръжение. Откриването му заедно с множество върхове на стрели, копие, ножове, конски скелет, многобройни апликации от конска сбруя, сребърни фрагменти и елементи от украса на предмети предполагат, че е принадлежал на знатен благородник.

В края на 90-те години на ХХ век в Централната лаборатория за консервация и реставрация на Националния исторически музей са започнати консервационни дейности на фрагментите от находката. През 2020 г. екип от археолози, реставратор, художник и фотограф под ръководството на Павлина Девлова (Национален исторически музей) осъществява графичната възстановка и идейна реконструкция на паметника.

В изпълнение на проект за реставрация, консервация и експониране със средства на Министерство на културата през 2021 г. той е реставриран от Георги Илиев (Регионален исторически музей - Ямбол).

Реставрираният паметник принадлежи към групата на т.нар. нагръдници тип „Мезек“, разпространени в Тракия през втората половина на IV в. пр. Хр.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки