Каликс-купа от Върбица е експонатът на НАИМ за февруари


Каликс-купа от Върбица е експонатът на НАИМ за февруари
Снимка: НАИМ-БАН
15 Февруари 2022, Вторник


Съдът е част от инвентара на каменна гробница, открита през 1885 г. в м. Черешак (Трошка) при шуменското село

Автор: Десант

Сребърна каликс-купа от края на ІV – първа четвърт на ІІІ в. пр.Хр. е обявена за експонат на февруари на Националния архиологически институт с музей при БАН (НАИМ). 

Съдът е част от инвентара на каменна гробница, открита през 1885 г. в м. Черешак (Трошка) при шуменското село Върбица.  Той има форма на дълбока чаша с двусъставно тяло. Долната част е полусферична, а горната конична с извит навън устиен ръб. Отвън дъното е украсено с двуредова пластична розета – осмолистна и в двата пласта.

Розетата е била позлатена. От нея тръгват езичести орнаменти, над които в прехода към горната част е моделирана двойна плетеница, оградена отгоре и отдолу от перлов низ. В горната част има украса от гравиран бръшлянов ластар (венец), със следи от позлата.

Съдейки по богатия инвентар на гробницата от Върбица, в нея е погребан воин от висок ранг. Освен нападателното и защитно въоръжение, елементите на банкетен сервиз свидетелстват за принадлежността му към тракийската аристокрация.

Погребението се датира във втората четвърт на ІІІ в. пр.Хр. на базата на глинения аскос, познат от селища и некрополи в днешна Североизточна България. Каликс-купата вероятно е малко по-ранна. Тя намира близък паралел в екземпляр от Тесалия, датиран в 300 г. пр.Хр., но при шията липсва бръшляновия ластар. Неговата поява би могла да се свърже с един от характерните за стила „Западен склон” мотиви и обосновава предложената дата.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки