Овцете у нас на малко над милион, а сме имали близо 15 милиона


Овцете у нас на малко над милион, а сме имали близо 15 милиона
Снимката е илюстративна
15 Февруари 2022, Вторник


Броят на средно отглежданите в стадо животни не позволява прилагането на модерни технологии за провеждане на пълноценна селекционна дейност

Автор: Десант

Броят на отглежданите у нас овце през 2020 г. е 1 278 257, което е с 10% по-малко в сравнение с 2010 г., сочи доклад за структурата на земеделските стопанства в България. 

Най-голям брой от дребните преживни животни се отглеждат в област Благоевград, следвана от Бургас, Пловдив и Хасково, а най-малко в областите Видин, Габрово и Перник.

Средният размер на стопанствата, отглеждащи овце и кози, е със 104 броя животни. Най-малки са стадата в области Перник – 61 бр., София обл. – 68 бр. Благоевгред и Кюстендил – 78 бр.

С голям среден брой животни в стадо имаме в област Пловдив – 134, Добрич 127, Бургас и Търговище по 127 бр . и Сливен, Силистра и Ямбол по 126 бр.

В статия, публикувана в сп. „Агропари”, авторът Михаил Михайлов коментира няколко от изводите, които могат да се направят на базата на тези факти. 

Единият от тях е, че броят на отглежданите животни от ДРД е много малък, независимо от ресурсите с които разполагаме и може единствено да задоволи донякъде нуждите на страната от агнешко месо и овче сирене. „Все пак отглеждали сме близо 15 милиона овце“ - изтъква той.

По думите му, с този малък брой отглеждани овце не е възможно реализирането на никакъв износ на агнета или овце, освен малки партиди разплодни животни.

Освен това, средно отглежданите овце в стадо – от 61 до 134 бр., не позволява прилагането на модерни технологии за отглеждане и провеждане на пълноценна селекционна дейност.

„Под селекционен контрол (както е прието да се казва) са овцете от 33 породи, мисля, че скоро одобриха и Странджанската овца, което означава 34 породи. От този брой породи само 14 са от така наречените комерсиални породи (за производство), а останалите 20 са автохтонни и изчезващи породи.

От комерсиалните породи обаче има четири породи, които имат символично присъствие. С по 200-300 овце са представени породите Тракийска тънкорунна, Карнобатска тънкорунна, Асканииска и Романовска.

Общият брой на овцете от комерсиалните породи е 250 000.

Трудно е с такъв малък брой в породите да се правят чудеса. Нито може да се направи бърза и качествена селекция, нито да се увеличи продуктивността кои знае колко“ - категоричен е Михайлов.


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки