Ще реставрират мелницата при провлака в Несебър


Ще реставрират мелницата при провлака в Несебър
Снимка: Община Несебър
15 Февруари 2022, Вторник


От балкона ще могат да се правят снимки към Стария град

Автор: Десант

Община Несебър ще реставрира мелницата при провлака. Проектът, който е преминал съгласувателни процедури с Министерството на културата, включва консервация, реставрация, експониране и адаптация на обекта.

Тези дейности ще са изцяло съобразени с автентичния облик на сградата, запечатан на фотоси от миналия век.  Целта е не само да съхрани „ архитектурното и историческо наследство на морския град, но и да  създаде усещане за едно общо интегрирано културно пространство, което да се впише в жизнения елемент на съвременната действителност.

Мелницата е построена през XIX век. Тя е принадлежала на несебърски граждани, които са напуснали града след спогодбата Моллов-Кафандарис. През 1929 г. е демонтирана и в началото на 70-те години на ХХ век е възстановена по автентични снимки и спомени на съвременници. 

Проектът на общината включва пълна подмяна на обшивката от дъски, както и частични ремонтни дейности по конструктивните дървени елементи. Предвижда се и пълна подмяна на дъсчената обшивка на трискатния покрив. Новата дървена обшивка по фасадата ще се изпълни от импрегнирани против атмосферни влияния дъски, като закрепването им няма да бъде видимо по повърхността.

При разкриване на дървената конструкция на фасадата, след демонтаж на дъсчената обшивка, ще бъдат подменени носещите дървени елементи, където  е необходимо. Запазените ще се почистят и консервират. Прътите на перката, както и целият механизъм, също ще се почистят и консервират.

Във вътрешния обем на дървената част от мелницата се предвижда частична подмяна на счупени и изгнили части от дъсчените обшивки по стени и тавани, както и подмяна на изгнили дъски от дървеното дюшеме.

Каменната зидария на цилиндричното приземие на мелницата ще се почисти преди да бъдат извършени консервационните дейности по проекта. Ще бъде монтирана дървена стълба с площадка, извеждаща до вратата на фасада на мелницата. 

След края на реставрационните дейности мелницата ще бъде отворена за посещение. Възстановяването на балкона ще даде възможност на посетителите да правят фотоси към Стария град.

Във вътрешната част на обекта ще се изгради комбиниран мултимедиен център, представящ историята и развитието на града. Предвижда се още сградата да бъде използвана за експониране на постоянни и пътуващи изложби. 

Община Несебър е разработила проекти и за реставрацията на още няколко от символните за града сгради с висока културна и историческа стойност. Това са: църквите „Свети архангели Михаил и Гавраил“ и „Христос Пантократор“ и вятърната мелница на северния бряг (до базиликата „Св. Богородица Елеуса“).

Проектите са съгласувани с Министерството на културата и ще бъдат финансирани с европейски средства по програма „Региони в растеж“.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки