Нов кръст ще свети над Черепишкия манастир


Нов кръст ще свети над Черепишкия манастир
Снимка: Община Мездра
04 Февруари 2022, Петък


Той е изработен от ученици от Професионална гимназия „Велизар Пеев“ – Своге и поставен до оброчен каменен знак

Автор: Десант

На 2 февруари, когато почитаме един от 12-те Велики християнски празници Сретение Господне, над най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия манастир „Успение Богородично“, беше осветен нов светещ кръст.

Той е изработен от ученици от Професионална гимназия „Велизар Пеев“ – Своге, а осветлението е дарение от Красимир Стоянов от с. Игнатица. Монтиран е на Стефановден миналата година от христолюбиви миряни от Игнатица и Зверино в памет на техния общ приятел Божидар Минов (1946-2020 г.), чиято е идеята за това богоугодно дело.

Петметровият метален кръст се намира досами оброчния каменен знак, въздигнат през 1926 г. с иждивението на игнатенчените Иван К. Пенчев и Митко Глигоров и изработен от майстор Мито Томов от Зверино. Кръстът от ковано желязо върху оброка е направен навремето от майстора ковач Васил Симеонов от Игнатица.

Десетилетия наред, преди да се спомине преди десетина години, кацналата току над манастира светиня беше поддържана от ревностния християнин Иван(чо) Минов Тошев (1920-2010 г.) от Игнатица. Негова е заслугата за възстановяването на повечето от 18-те оброци в землището на планинското селище. В по-ново време за оброка се грижеше неговият син Божидар Минов, а след неговата кончина – неговите потомци, които и тази година дадоха традиционния курбан.

Водосвет за здраве отслужи архимандрит Йоаникий, игумен на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица, който поръси със светена вода събралото се множество. Да почетат оброка дойдоха повече от 30 миряни.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки