Филм разказва как се „раждат“ Пижо и Пенда


Филм разказва как се „раждат“ Пижо и Пенда
Снимка: РИМ-Русе
04 Февруари 2022, Петък


Видеопродукцията се реализира благодарение на проекта „Мартеници и съвременни първомартенски практики – дигитализация и споделяне“ на русенския музей

Автор: Десант

Кратък етнографски филм ще покаже как се създават мартеници. Видеопродукцията, която се реализира от „Персей“ ЕООД, става възможна благодарение на проекта „Мартеници и съвременни първомартенски практики – дигитализация и споделяне“, който русенският музей изпълнява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Видеото ще представи в детайли разнообразни техники за изработване на мартеници като начин за съхраняване на паметта за културните практики, свързани с Първи март.

Демонстрациите се случват с партньорите на музея – „Дунавската задруга на народните художествени занаяти“ в Русе. Мария Браткова, майстор „Художествено плетиво – калоферска дантела“ показва макраме, калоферска дантела, преплитане с пръсти, усукване на червено-бяла нишка, с допълнително преплитане на вълна в други цветове - синьо, зелено.

Милена Кръстева представя мартеници с български везбени мотиви, както и изработване на мартеници - помпони. Етнографът Десислава Тихолова демонстрира мартеници и елементи за мартеници, създадени с техниката плъстене и изплетени на една кука, а етнографът Искра Тодорова разказва как се правят различните видове пискюли, как се „раждат“ образите на фолклорните герои Пижо и Пенда.

Предстои видео съдържанието да бъде качено на сайта на музея, заедно с дигитален каталог на мартениците. По този начин ще се осигури широк достъп до знанието за мартеницата като елемент от нематериалното културно наследство на човечеството, вписана в представителната листа на ЮНЕСКО.


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки