Димитър Ангелов – византологът, който не обръща гръб и на българската история


Димитър Ангелов  –  византологът, който не обръща гръб и на българската история
01 Февруари 2022, Вторник


На 2 февруари се навършват 105 години от рождението на видния академик

Автор: Атанас Коев

На 2 февруари се навършват 105 години от рождението на видния български историк акад. Димитър Ангелов, занимавал се дълги години с проблемите на Византия, както и със средновековната ни история.

Големият български учен е роден в София на 2 февруари 1917 г. Основно и средно образование будното момче завършва в столицата, след което следва история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

След като се дипломира младежът е изпратен на специализация в Германия. В Мюнхен той специализира византология, усвоявайки постиженията на немската научна мисъл в тази област. Завърнал се в България, постъпва на работа в Университета и постепенно се превръща в един от най-големите ни учени по проблемите на Византия.

През 1946 г. Димитър Ангелов е избран за доцент, а три години по късно и за професор византолог.



Видният историк заема редица административни длъжности, където се изявява и като добър организатор. В периода 1965-1970 г. завежда Катедрата по история на България в Софийския университет, а на два пъти е избиран за Декан на Философско-историческия факултет (1961-1963 г. и 1967-1970 г.).

Дълги години професор Ангелов завежда секцията „Стара и средновековна история на България“ в Института по история на БАН. В продължение на две години той е ректор на Интитута за чуждестрнни студенти.

През 1971 г. Димитър Ангелов е назначен за директор на Института по археология при  БАН, както и на музея към него. Същевременно става директор на Центъра по българистика при БАН, като съдейства в значителна степен за развитието на българистиката в чужбина.

През целия си научен и творчески път академик Ангелов работи усилено в областта на византийската и средновековна българска история, оставяйки ни значими научни трудове, студии и статии. Сред тях се открояват: „Богомилството в България“, претърпяло няколко издания, „История на Византия“, също в няколко издания, както и „Образуване на българската народност“ и др.



Именитият ни византолог умира на 24 декември 1996 г., на 79-годишна възраст, оставяйки ни богато историческо наследство, което и днес студенти и научни работници ползват с неотслабваща сила. Като дългогодишен преподавател в Софийския университет Димитър Ангелов подготвя поколения български историци, както и редица изявени настоящи наши учени, работещи в областта на византологията и средновековната ни история.


В категории: Новини , История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Историк
08.11.2022 06:37:56
0
0
Незаслужено забравен наш учен-историк, византинист
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки