Биохимикът акад. Ваньо Митев е категоричен, че трябва да откажем заявката за неефикасното лекарство на Merck


Биохимикът акад. Ваньо Митев е категоричен, че трябва да откажем заявката за неефикасното лекарство на Merck
Снимката е илюстративна
28 Януари 2022, Петък


Франция вече отказа поръчката 50 000 хапчета от Molnupiravir

Автор: Десант

„В началото се считаше, че лекарството на Merck има 50% ефективност при лечение на коронавирус. После се оказа, че тя е 30%. А на произведеното по-късно лекарство на Pfizer - с 89% ефективност. То е одобрено и от Европейската агенция по лекарствата, за разлика от препарата на Merck“, обясни биохимикът акад. Ваньо Митев в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.

Все повече учени разработват лекарства срещу Ковид-19. Европейската агенция по лекарства е одобрила това на Pfizer. Нашата страна, както и много други, е поръчала от медикамента Molnupiravir на компанията Merck. Някои държави отказват вече поръчките.

Академик Митев уточни, че вече има дебати дали въобще Molnupiravir трябва да се прилага като лечение, защото има много странични ефекти.

„Има опасения, че той е мутагенен - причинява мутации в ДНК на вируса, но може да предизвика и такива в гостоприемника, включително и рак. Много американски учени казаха, че това е най-големият гаф на Агенцията за лекарства и храните в САЩ, която го одобри“, заяви акад. Митев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Заради тези опасения Франция е отказала поръчката от 50 000 хапчета. България също е поръчала Molnupiravir. Все още нямаме направена заявка за лекарството на Pfizer.

Академикът е категоричен, че трябва да последваме примера на Франция и да откажем нашата заявка. „От двете хапчета, съобразно механизма на действие, на Pfizer е много по-безопасно. При положение, че намалява с 90% хоспитализациите, а другото с 30%, не може дори да се говори за избор", категоричен е биохимикът.


Снимка: Bulgaria ON AIR 

Той препоръчва инхалаторно лечение с бромхексин в началото на заболяването. Профилактично бромхексинът може да се приема под формата на хапче 3 пъти на ден по едно.

„Когато някой заболее и започне комбинирано лечение и с колхицин - това работи безупречно. Бромхексинът ще попречи на вируса да проникне в клетката, а колхицинът ще предотврати евентуални усложнения“, обясни акад. Митев.

„За децата има амброксол, който е във вид на сироп. И възрастните могат да си правят профилактика с него. Той е ефективен. Ако се разболеят децата, трябва да им се дава. Моите внуци го взимат", подчерта експертът.

И уточни, че в България все още няма ампули амброксол, които са по-ефективни. При посочените от акад. Митев комбинации от лечение, нито един от пациентите не е взимал антибиотик.

Друга негова препоръка е профилактично да се взима биокверцетин, който се съдържа в големи количества в зеления и в черния чай.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки