Хората с Ковид-19 могат да останат заразни по-дълго от карантината


Хората с Ковид-19 могат да останат заразни по-дълго от карантината
Снимката е илюстративна
28 Януари 2022, Петък


Вижте какво показва изследване, проведено в Бразилия

Автор: Десант

38-годишен мъж, който в течение на 20 дни проявявал леки симптоми на ковид-19, продължавал да отделя вируса в продължение на 232 дни. Ако не са му оказвали постоянна медицинска помощ, не спазвал социална дистанция и не носил навсякъде маска, той би могъл да разпространява SARS-CoV-2 през всичките тези седем месеца. 

Атипичният случай на заразяване с коронавирус бил част от изследване с участието на 38 бразилски пациенти, чието здраве било проследено от април до ноември 2020 г. Участниците били наблюдавани, докато не дали отрицателен резултат за ковид два или три пъти подред. 

Изследването е публикувано в сп. „Frontiers in Medicine“.

„От 28 проследени от нас случаи двама мъже и една жена бяха атипични, в смисъл, че вирусът непрекъснато бе установяван в организма им над 70 дни. На базата на този резултат може да се каже, че около 8% от хората, инфектирани със SARS-CoV-2, могат да предават вируса в течение на над два месеца, без да е задължително да проявяват каквито и да е симптоми на инфекцията“ – отбелязва един от авторите на статията Мариелтон душ Пассос Куня.

Учените искали да изяснят действително ли карантината от 14 дни е достатъчна, така че инфектираните с ковид да станат незаразни. Изследването обаче показва, че пациентите могат да предават вируса в продължение на 71-232 дни след заразяването си, пише „MedicalXpress“.

В конкретното изследване разликата межу жените и мъжете по продължителност на вирусната активност се оказва незначителна (съответно средно 22 дни и 33 дни). 

Що се отнася до трите атипични случаи, вирусът се установявал в продължение на 71 дни при жените и 81 дена при един от мъжете. Нито един от тях нямал съпътстващо заболяване и всички имали леки симптоми на Ковид-19.

Другият мъж продължавал да дава положителен резултат за коронавирус в течение на 232 дни. Според учените, неговият положителен коронавирусен статус не обяснява продължителността на боледуването му – неговата способност да реагира на инфекция, предизвикана от друг агент, е сравнима със способността на всеки друг човек. 

„Тези случаи са още едно доказателство за това, че носенето на маски и социалното дистанциране са най-добрите способи за борба с пандемията. Ако след 14 дни след положителния резултат от теста човек не направи повторно тестване, той все още може да отделя активни вируси и има възможност да заразява другите.

Много е важно да обследваме инфектираните хора, за да научим повече за мутациите, новите варианти и трансмисивността на SARS-CoV-2“ – подчертава основният автор на изследването Паола Миноприо.


В категории: Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Йордан Вълков
27.02.2022 21:38:05
0
0
Веднъж да оцелея, така ще озверея! Гадовете ще наказвам, дума без да казвам!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки