Нелепо Постановление превръща кандидат-студентите – наши сънародници от чужбина, в немили-недраги


Нелепо Постановление превръща кандидат-студентите – наши сънародници от чужбина, в немили-недраги
Снимката е илюстративна
27 Януари 2022, Четвъртък


Изпратените от тях писма през миналата есен до българските държавни институции, така и не са били прочетени

Автор: Иван Николов

Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” изпрати остро отворено писмо до българските държавни институции и медиите във връзка с ограничаването на правата на българите зад граница предоставени с Постановление № 103/93 за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина.

Авторите му изтъкват, че всички други средства са изчерпани и всичките 12 писма на български организации и сдружения в чужбина, изпратени миналата есен до българските държавни институции, имащи отношение към образователната дейност сред българите в чужбина, не са били даже и прочетени. Не са прочетени и множеството възмутителни статии и изказвания в българските медии на тази тема.

От дружеството припомнят, че в резултат на новото тълкуване на чл. 1. (1) от 103 ПМС и съответните вътрешни правила на МОН за прилагане на постановлението, експертите от образователното министерство са дали отказ от класиране на 241 кандидат-студенти от чужбина, защото освен чуждото гражданство, са имали или междувременно са придобили и българско гражданство или лична карта за постоянно пребиваване в България!?

Поради тази причина, всеки четвърти кандидат-студент и специализант от чужбина са получили откази, а от разписаните 2150 места, отпуснати за българите в чужбина, са попълнени само 778  места!

Получилите откази  „милостиво” са били посъветвани да кандидатстват наравно с българските граждани в България, за което сроковете са били  изтекли, или просто да се откажат от постоянното си пребиваване в България, за да минат в категорията „чуждестранни” граждани или „лица без гражданство” (!?), за да бъде спазено „законното изискване”.

„Както и да го мислим, това си е пълен провал, ама истински, на политиката към българите в чужбина и особено на образователната дейност сред българите в чужбина“ – посочват от „Родолюбец“. 

От там изтъкват, че противоречието между Закона за българите в чужбина, чиято дефиниция за българи в чужбина са лица, които освен български произход и българско национално самосъзнание, „трайно или постоянно пребивават на територията на друга държава” и дискриминиращото тълкуване на чл. 1. (1) от 103 ПМС за притежателите на българско гражданство и лична карта за постоянно пребиваване, не само лишава голяма част от младите българи в чужбина да продължат образованието си в България, но и застрашава политиката за съхраняване на българското етнокултурното пространство зад граница, както и завръщането, образованието и интеграцията на млади българи от чужбина в България.

„В условията на демографска криза и постоянен недоимък на кандидат-студенти за българските университети, новото тълкуване на 103 ПМС прави българската политика към българите зад граница за посмешище. Тя най-силно удря точно ония кандидат-студенти от Сърбия, СР Македония, Албания, Косово, Украйна и Молдова, които имат безспорен български произход, знаят български език и имат българско самосъзнание.

Единственият им „грях” е, че са придобили българско гражданство и правят планове да живеят в България след като завършат образованието си.

Да не говорим за това, че те освен българското гражданство и един фиктивен адрес, в България нямат нищо друго и в огромната си част няма как да кандидатстват успешно и да завършат образованието си по линията на българските кандидат-студенти, които трайно живеят в жилищата и с доходите на родителите си в България“ - пишат още от Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи.

В сравнение с 1993 г. от когато датира началото на Постановление № 103, днес обстоятелствата в България и в българската диаспора са по-различни. Стотици хиляди българи в чужбина придобиха българско гражданство. Стотици хиляди българи напуснаха България и трайно живеят в чужбина. В България осезателно се чувства тяхната липса, но българската държава не прави нищо да им подаде ръка и да ги привлече в родината.

Нашите сънародници зад граница са категорични, че Законът за българите в чужбина, Постановление № 103 и други закони от тази област вече са остарели и негодни за новите реалности.

„Върху това трябва да помислят институциите, а не с полицейска ревност да издирват дали момичетата от Кишинев, Одеса, Босилеград или Скопие са придобили българско гражданство. И да са го придобили, това не отменя факта, че те са българи от чужбина, че са завършили средното си образование в чужбина и трайно или постоянно пребивават в чужбина. Толкова ли е трудно за депутатите в парламентарните комисии в Народното събрание да разберат този съвсем елементарен казус?!“ – удивляват се от Дружество „Родолюбец“.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки